У назвах професій медиків з’явиться «медбрат», «акушер» і «санітар»

19:17, 16 кві. 2019
 
У назвах професій медиків з’явиться «медбрат», «акушер» і «санітар»

У назвах професій медиків з’явиться «медбрат», «акушер» і «санітар».  Ці зміни ініціювало Міністерство охорони здоров’я. Нині вони не діють, бо ці назви не внесли до Державного класифікатора професій. Має це зробити Міністерство економічного розвитку.

 

Медик Олег Колісник представляється: «Я - Колісник Олег Леонідович, палатна медсестра відділення реанімації. Нині я виконую обов’язки медсестри-анестезистки».

Олег Колісник отримав медичну освіту 9 років тому. Вчився у медичному коледжі на Харківщині. Нині працює в обласній лікарні медсестрою.

Олег Колісник каже: «Це ж формальність, папірці. Ніхто ж на мене не каже «медсестра». Всі кажуть «медбрат». Хоч такої професії і немає».

Медсестринству та лікувальній справі вчать у Полтавському медичному колледжі. Тут майже 700 студентів. Кожен четвертий – чоловік, говорить директорка закладу. По закінчення учні отримують дипломи з професіями у жіночому роді.

Директорка Полтавського медичного коледжу Олена Синенко розповідає: «Це назва спеціальності. І по опитуванням серед наших студентів, для них принципової різниці немає. Для них головне допомогти людям, виконувати свої обов’язки».

Приймають на роботу медиків теж на посаду «медсестер», а  не «медбратів», «акушерок», а не «акушерів», «санітарок», а не «санітарів».

Начальник відділу кадрів першої міської лікарні Сергій Рудич розповідає: «Якщо приходять чоловіки, то у трудовій книжці ми вказуємо: прийнятий на посаду сестри медичної, палатної чи функціональної діагностики відділення. У класифікаторі професій посада «медбрата» - не передбачена».

У назвах медичних професій з’явиться «брат медичний», «акушер» і «санітар». Ці зміни ініціювало Міністерство охорони здоров’я. 10-го квітня затвердили відповідний наказ. Його підписав заступник міністра Павло Ковтонюк. Згідно із ним ось ці 20 медичних посад вписуватимуть до трудової книжки у чоловічому або жіночому роді. Чоловічі медичні посади з’являться після внесення змін до Державного класифікатора професій.

Начальник відділу медичних кадрів обласного департаменту охорони здоров’я Олександр Оглобля каже: «В офіційних джерелах ми не зустрічали, щоб у Державний класифікатор професій було щось внесено. Тут не відбувається істотна зміна умов праці, виключно перейменування посади й все».

Олександр Оглобля  говорить: зміни до класифікатора професій має внести Міністерство економічного розвитку. Тоді наказ Мінохорониздоров’я набуде чинності, а лікарні зможуть внести зміни до штатного розпису і замінити жіночий рід на чоловічий у посаді медика у трудовій книжці.

Телефоном заступник Мінекономрозвитку Максим Нефьодов повідомив: у відомстві не отримували звернення щодо внесення змін до класифікатора професій. Коли отримають такий документ – зміни внесуть упродовж двох тижнів.