72% за Зеленського, 25% за Порошенка - попередный рейтинг від Київського інституту соціології

20:52, 16 кві. 2019
 
72% за Зеленського, 25% за Порошенка - попередный рейтинг від Київського інституту соціології

За дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, Володимир Зеленський майже втричі випереджає Петра Порошенка. Понад 72 відсотки тих, хто визначився з кандидатом та піде на вибори, віддадуть свій голос актору Володимирові Зеленському. Майже 25 з половиною – чинному президенту Петрові Порошенку. Близько двох з половиною відсотків – готові зіпсувати свій бюлетень.

Це опитування проводили з 9 до 14 квітня. Участь у ньому взялИ 2004 респонденти у 129 населених пунктах України, крім тимчасово окупованих територій – Донецької та Луганської областей, а також Криму. Київський міжнародний інститут соціології – це приватна компанія. Вона разом з Фондом демократичні ініціативи імені Ільки Кучеріва та Центром економічних і політичних досліджень імені Розумкова проводили Національний екзит-пол 31-го березня. Наші колеги намагалися дізнатися, на чиє замовлення проводили дослідження, але на телефонні дзвінки в інституті соціології не відповідають.

На запитання – чого респонденти очікують від Президента у перші 100 днів його роботи, найбільше опитаних - 39 % - вважають, що глава держави має знизити тарифи на комунальні послуги. Понад 35% хочуть, щоб він подав до парламенту законопроекти про зняття недоторкАнності з депутатів, суддів та самого Президента. На третьому місці в очікуваннях респондентів – початок чи пришвидшення розслідувань найбільш резонансних корупційних злочинів.

До першої п’ятірки відповідей також входять початок переговорів з Росією та зниження зарплат високопосадовців. Найменше ж - три цілі і три десяті відсотка отримав варіант "Розпочати переговори про вступ до Євросоюзу.

Нагадаємо, другий тур президентський виборів в Україні запланований на 21-ше квітня. Виборці голосуватимуть за одного із двох кандидатів – це Володимир Зеленський та Петро Порошенко.