Полонені моряки лишатимуться під вартою до 24 липня

21:05, 17 кві. 2019
 
Полонені моряки лишатимуться під вартою до 24 липня

24-ри військовополонених українських моряки лишатимуться під вартою до 24 липня. Таке рішення ухвалили в Лефортовському суді Москви. Необхідність продовження арешту прокурори пояснили тим, що потрібно отримати результати експертиз.

 

Близько 9:30 ранку в Лефортовському суді Москви рідні та журналісти із оплесками зустрічають полонених моряків. Серед них – наш земляк Богдан Головаш. На відео він у червоному светрі.

24-х військовополонених розділили на "четвірки". Рішення про подовження їм запобіжного заходу розглядають одночасно у трьох залах. Перед засіданням моряки передають вітання рідним.

«Дасть Бог – скоро будемо вдома», – каже один з них капітан катера «Бердянськ» Роман Мокряк.

Засідання – закриті. Родичі чекають на рішення у коридорі. Підтримати полонених приїхав архієпископ Сімферопольський та Кримський Климент. Він сказав: «Прийміть благословіння від нашої Православної Церкви України з наступаючою Пасхою. Наші молитви! Тільки повернувся з Ієрусалиму. Там через наших адвокатів, Миколу Полозова, я написав вітання вам до Пасхи. Хай Господь вас благословляє».

Сторона обвинувачення просила продовжити арешт. Причина: час для отримання результатів психіатричних експертиз. Сторона захисту говорила про те, що українці є військовополоненими і мають бути звільнені. Адвокат Ілля Новіков сказав: «Захист скористався цим засіданням, щоб закріпити свою позицію стосовно того, що всі ці люди - військовополонені. Ця позиція - принципова. Вона базується, як на індивідуальній думці кожного з українських моряків, так і на позиції держави України».

До 18-ї години суд продовжив арешт усім 24-м полоненим морякам на три місяці – до 24-ого липня. Попереднє розслідування справи триватиме до 25 серпня.

Нагадаємо, суди щодо продовження арешту моряків були у січні цього року. 15-ого та 16-ого січня Лефортовський суд Москви продовжив арешт українцям до кінця квітня. Процес тривав у закритому режимі. Цього вимагали слідчі ФСБ. Родичів пустили на початок засідання. Тоді моряки відмовилися свідчити в суді й назвали себе військовополоненими.

Українські військові кАтери «Нікополь» та «Бердянськ» і буксир «ЯнИ КапУ» російські силовики обстріляли торік 25-го листопада біля Керченської протоки. Судна йшли з Одеси в Маріуполь. Тоді у полон потрапили 24 українські моряки. Їх обвинувачують у незаконному перетині кордону. Усі моряки визнали себе військовополоненими.

Серед полонених – наш земляк Богдан Головаш. Він народився і виріс у Кременчуці. Нині йому 23 роки. Із 9 до 11 класу навчався у Кременчуцькому ліцеї. З ліцею випустився 2013-ого року. Потім вступив до Севастопольського воєнно-морського училища імені Нахімова. 2014-ого, після окупації Криму, перевівся до Одеси. Служив на флоті. Під час захоплення українських суден був старшим матросом на броньованому артилерійському катері «Бердянськ».