Двоє полтавських учнів-судномоделістів готуються до всеукраїнських змагань

13:50, 18 кві. 2019
 
Двоє полтавських учнів-судномоделістів готуються до всеукраїнських змагань

Перевіряють обладнання, заряджають акумулятори та відпрацьовують навички керування човнами – так полтавські судномоделісти готуються до всеукраїнських змагань. У майстерні обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді 12-річний Дем’ян Гнилосир та 14-річний Роман Макаров готують до спуску на воду свої радіокеровані човни – той, з яким змагатимуться, та ще один – запасний.

 

На подвір’ї обласного центру науково-технічної творчості діти готуються до змагань із судномодельного спорту. Cудномоделіст Дем’ян Гнилосир каже: «На цій моделі ми відпрацьовуємо навики управління великими моделями. Якщо достатньо довго ходите, то тут все автоматично. Ось це – газ. Це – повертає кіль».

До змагань свої човни готують у майстерні. 12-річний Дем’ян Гнилосир та 14-річний Роман Макаров – команда гуртка судномоделювання. Cудномоделіст Дем’ян Гнилосир розповідає: «Це модель човна, але не копія. Її ми будемо запускати на змаганнях. Усередині – оцей приймач. Він прив’язується до апаратури і ним керується все. Всередині є моторчик. Я думаю, що на 80% уже готова. Тут лишилося підключити приймач і під’єднати все».

Ще один човен – запасний, говорить судномоделіст Роман Макаров: «Якщо один вийде із ладу, то ми підключимо апаратуру до іншого човна і попливемо. Стоять у нас в човнах мотори водяного охолодження. В одну трубку входить вода, з іншої виходить. У нас човен пливе ось так. Тут заходить вода, проходить через увесь човен і вибризкує тут. І також охолодження йде через мотор».

Перед змаганнями – оглядають корпус човнів та перевіряють обладнання. Судномоделіст Роман Макаров каже: «Робимо заготовки зі скотчу, щоб менше було води в човні, не було її. Заклеюємо кришку саму. Зараз я нарізаю смужки».

Для Романа ці змагання із судномодельного спорту будуть першими. Дем’ян раніше – ставав переможцем. Cудномоделіст Дем’ян Гнилосир розповідає: «Займаюся я з першого класу. Зараз – в шостому. Їздив на чемпіонат України, посів п’яте місце, я був наймолодшим учасником. І на обласних – у мене кілька перших і другі місця є».

Керівник гуртка судномоделювання Анатолій Бавикін говорить: «День-два участі в змаганнях може заміняти кілька місяців роботи в лабораторії. Бо ти дивишся на техніку, колег, знайдеш роззинку, коли спілкуєшся, обмінюєшся досвідом».

До змагань хлопці готують номери на човен. Керівник гуртка судномоделювання Анатолій Бавикін каже: «Який номер – не відомо. Це буде відомо після жеребкування. Тому ми виготовляємо всі десять номерів».

За словами Анатолія Бавикіна, змагання, до яких готуються хлопці, відбудуться у Полтаві із 19-ого до 21-ого квітня. Це буде етап Кубку України із судномодельного спорту.