Депутат міської ради Андрій Матковський заперечує, що він ініціює звільнення діючого секретаря міськради Олександра Шамоти

20:15, 18 кві. 2019
 
Депутат міської ради Андрій Матковський заперечує, що він ініціює звільнення діючого секретаря міськради Олександра Шамоти

Депутат міської ради Андрій Матковський заперечує, що він ініціює звільнення  діючого секретаря міськради Олександра Шамоти. Нагадаємо, інформацію про це опублікувало інтернет-видання «Полтавщина». Матеріали медійників він назвав «нагнітанням ситуації у Полтаві». Говорить, що заяв про звільнення Шамоти не робив. Нагадаємо, видання «Полтавщина» оприлюднило інформацію про те, що: «Андрій Матковський відкрито заявив, що голоси для звільнення Шамоти є». За їхньою інформацією три фракції: об’єднання Батьківщина, Блок Петра Порошенка «Солідарність» та Рідне місто, готові проголосувати за звільнення Шамоти з посади.

Це – депутат міськради Андрій Матковський.

Андрій Матковський, депутат міськради від БПП «Солідарність»: «Засоби масової інформації останнім часом звертаються до голів фракцій, особисто до мене з питанням, що хтось заявив про звільнення Шамоти. Ніяких моїх особистих заяв, ні депутатської більшості з цього приводу не було».

Олександр Шамота є секретарем міськради. Він же виконує обов’язки голови. На цю посаду його висунули депутати 14 вересня 2018-ого року на позачерговій сесії, що на цих кадрах. Запропонувала його кандидатуру міська фракція БПП «Солідарність», перед тим - депутати таємним голосуванням звільнили з посади тодішнього міського голову Олександра Мамая. За це рішення проголосували 29 депутатів із фракції «Самопоміч», «СДП», «Рідне місто», БПП «Солідарність» та «Свобода». Шамота на посаді – 7 місяців. Інформацію щодо його звільнення коментує так:

Олександр Шамота, секретар міської ради від «СДП»: «Я спокійно ставлюсь до таких заяв. Депутати мають право змінювати. Принципова позиція секретаря Олександра Шамоти в тому, що усі проекти рішень перед тим, як розглядати, мають оприлюднити за 20 робочих днів до сесії Полтавської міської ради. Такого проекту рішення ні від кого з депутатів не надходило.  Відповідно, такого проекту рішення немає на сайті. Отже, його ніхто не розглядатиме на цій сесії».

У Полтавській міській раді 42 депутатів. З них 5 – від Батьківщини, 7 – від Рідного міста, стільки ж від Совісті України, 4 – від Самопомочі, Блок Петра Порошенка  «Солідарність» – 8, 5 – Соціал-демократів та 6 свободівців. Загалом сім фракцій.

Це - депутатка від «Рідного міста» Світлана Нестуля. Ініціативу звільнити Шамоту називає «чутками».

Світлана Нестуля, депутат від фракції «Рідне місто»: «Я маю висловити позицію, що ми партією не обговорювали це питання, тому це чутки і ніяких рішень з цього приводу партією не приймалося».

Це голова фракції «Самопоміч» - Дмитро Сенчакович. Каже: якщо на сесії міськради винесуть питання про звільнення Шамоти, депутати від цієї партії його не підтримають.

Дмитро Сенчакович, депутат від фракції «Самопоміч»: «Немає аргументів для того, щоб його звільняти. Треба розбиратися як він виконує свої  обов’язки, хто чим повинен займатися, перед тим як людину звільняти».

Це депутат від всеукраїнського об’єднання «Свобода». Каже: питання про звільнення однопартійці не підтримають.

Тарас Синяговський, депутат від ВО «Свобода»: «Олександр Сергійович на посаді з вересня місяця. В мене до нього претензій немає. Він пережив транспортний колапс, зиму. Цього року місто прибиралося найкраще».

Депутат від «Батьківщини» Олег Бєлоножко коментує ситуацію телефоном:

Олег Бєлоножко, депутати фракції «Батьківщина»: «Я із членами партії цього не обговорював. Тобто підтримуватимемо ми звільнення чи ні, я ще не знаю».

Думку представників партії «Совість України» дізнатися не вдалося. Їхній офіс зачинений, а представники партії не беруть слухавки.

Юрій Романов, юрист: «Закон про місцеве самоврядування передбачає, що повноваження секретаря міськради можуть бути достроково припинені  за рішенням відповідно ради. Особливих правил і процедур по звільненню секретаря, як, на приклад, міського голови, немає. Відповідно до регламенту повинен бути проект рішення, він має бути оприлюднений за 20 днів до голосування, пройти погодження в комісіях. Потім, коли депутати приймуть таке рішення більшістю голосів, то повноваження будуть припинені».

Ось, що про звільнення Шамоти говорять деякі містяни:

Сергій Карпов , полтавець: «О та нехай змінюють! Може хоч якісь зміни будуть! Багато проблем з міським транспортом».

Тамара Удовіченко, полтавка: «Нехай краще буде Шамота, ніж попередній був. Він більше для міста робить і зробив».