Полтавці почали купувати штучні квіти на кладовища до поминальних днів

19:06, 19 кві. 2019
 
Полтавці почали купувати штучні квіти на кладовища до поминальних днів

Полтавці почали купувати штучні квіти на кладовища до поминальних днів. Такі букети розкладаються понад 200 років, каже екологиня Ольга Макеєва. За її словами, пластикові квіти, що кладуть на могили, викидають на сміттєзвалища або спалюють. Тоді у навколишнє середовище потрапляють речовини, що шкодять дихальній, травній та імунній системі людини, також – можуть провокувати онкологічні захворювання, каже Ольга Макеєва.

Полтавка Світлана Тарасова висадила на могилах родичів барвінок, іриси та півонії. Каже: штучні квіти на кладовище не купує 5 років.

Світлана Тарасова каже: «Квіти, якими наповнені ринки, звісно, гарні, довго стоять, але ж вони забруднюють територію, потім їх прибирають, спалюють, це все летить у повітря».

На ринок по штучні квіти прийшов полтавець Сергій Матвієнко.

Сергій Матвієнко розповідає: «Це данина старшому поколінню. Бо так хочуть батьки. Навіщо з ними сперечатися? Вони хочуть, то поставимо такі. Я за те, щоб було мінімум розкоші на могилах».

Іван Іванов каже: «Ми звичайно ставимо традиційно штучні квіти. На старе кладовище я беру штучні квіточки, а на нове, де мої батьки поховані – живі квіти».

Поруч на ринку продають живі квіти.

- Фіалочка грунтова по 10 гривень, 15, 20 від величини кущика!

- Скільки коштує?

- Це багаторічна  квітка, якій вже 5 років

Полтавка Юлія Олійниченко каже: живі квіти цього року дешевші, ніж штучні.

Юлія Олійниченко каже: «Живі квіти купила, для того, щоб посадити на кладовищі. Так роблю перший рік, до цього купувала штучні».

Федір, Архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ каже: «У Християнстві немає чітких канонів, як прикрашати могили та надгробні плити.  Ці штучні квіти, ядучих кольорів, безперечно їм не місце на кладовищі.  Найкраще прикрашати могили живими квітами. Висадити квіти».

 

Штучні квіти правильно не утилізовують, каже екологиня Ольга Макеєва.

Ольга Макеєва розповідає: «Ми не можемо знати куди це сортується, чи як вони перероблюються.  При спалюванні за дослідженням вчених у навколишнє середовище виділяється  канцерогенні речовини, які негативно впливають на нашу дихальну систему, шлунково-кишковий тракт. Від них  з’являються онкологічні хвороби. Ми можемо запропонувати замінити пластикові на живі багаторічні квіти».

За словами Ольги Макеєвої, такі штучні квіти розкладаються понад 200 років. Речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв каже: відповідальності за принесення на кладовище таких букетів немає.