У Полтаві перевірятимуть власне висловлення, яке напишуть учасники ЗНО

20:08, 22 кві. 2019
 
У Полтаві перевірятимуть власне висловлення, яке напишуть учасники ЗНО

У Полтаві облаштують пункт перевірки творів з української мови та літератури на ЗНО. До цього останнє завдання тестування перевіряли спеціалісти в інших містах України. Про це розповіла відповідальна за проведення ЗНО на Полтавщині Наталія Барболіна. Самі ж тести обробляють автоматизовано. 

58 завдань цього року містить ЗНО з української мови та літератури. Останнє завдання – написати «власне висловлення» на задану тему, тобто твір. Його перевірятимуть екзаменатори  цьогоріч і в Полтаві, на базі школи № 5. Також перевірятимуть у Києві, Дніпрі, Харкові, Одеси та інших міста України.

Пункт у Полтаві функціонуватиме із 26 травня і до 7-го червня, каже відповідальна за проведення ЗНО на Полтавщині Наталія Барболіна.
«Кількість учасників ЗНО зросла за рахунок учнів і студентів закладів професійно-технічної вищої освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти. Постала необхідність у збільшенні осіб, які можуть бути залучені до перевірки таких робіт».

Тут виокремлять частину приміщень із обмеженим доступом. У пункті працюватиме близько 60 людей. Це вчителі та викладачі вищої освіти Полтавщини. Нині вони проходять підготовку, каже Наталія Барболіна:

«Проведено один раз загальне навчання, потім ще одне. Там не менше трьох етапів серйозної підготовки, яка здійснюється фахівцями Харківського регіонального центру. Зосереджуються на нюансах, які можуть виникнути під час перевірки».

Зміст твору оцінюватимуть за шістьма критеріями. Це теза, аргументи, приклад із літератури чи інших видів мистецтва, приклад із життя або історична подія, логічність, послідовність та висновок. Також враховуватимуть мовні помилки.

Продовжує відповідальна за проведення ЗНО на Полтавщині Наталія Барболіна:

« Якщо ми відносимося, до Харківського регіонального центру,то в нас робіт із Харківської, Сумської, Полтавської області абсолютно не може бути. Будь-які роботи перевіряються іншими регіональними центрами».

Нагадаємо, ЗНО з української мови і літератури відбудеться 23 травня. На Полтавщині його складатимуть близько 12 300 учасників.