Завтра перевізники возитимуть полтавців по 5 гривень

19:38, 15 тра. 2019
 
Завтра перевізники возитимуть полтавців по 5 гривень

Від завтра приватні перевізники виїдуть на маршрути. Полтавці платитимуть на гривню більше: п’ять  гривень – в автобусах та маршрутках і три – у тролейбусах. Такі тарифи затвердили члени міськвиконкому сьогодні. Перед цим на транспортній комісії перевізники та депутатські фракції підписали меморандум про співпрацю.

 

О 9-й у Полтавській міськраді починається засідання транспортної комісії. Тут  – перевізники та шість членів комісії. Один з них – Юрій Синяк, депутат від Соціал-демократичної партії, пропонує підписати меморандум про взаєморозуміння між владою та перевізниками.

У ньому 12 вимог до страйкарів. Серед них:

- виїхати на маршрути після перегляду тарифів;

- дотримуватися графіку перевезення;

- відремонтувати автобуси та маршрутки;

- встановити GPS-систему на транспорт;

- ввічливе ставлення водіїв та кондукторів до пасажирів;

- дотримання правил дорожнього руху.

Депутат Полтавської міськради (СДП) Юрій Синяк говорить: «Там прописані звичайні речі, які повинні виконуватися будь-яким перевізником. Чому принципово? Тому що у зв’язку з такою ситуацією у місті, претензії, які пред’являють мешканці міста (це при тарифу 4) – це графік руху, те, що палять у салоні водії, культура поведінки. Все це ми прописали у меморандумі».

Перевізники висувають свої умови: хочуть, щоб меморандум підписали голови усіх фракцій, що представлені у Полтавській міськраді. Голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко каже: «Асоціація перевізників готова піти назустріч. Наприклад, ви сьогодні і міськвиконком ухвалюєте рішення тариф по 5 гривень в автобусах, ми зустрічаємося з головами і підписуємо меморандум про те, що впродовж двох місяців отримаємо мінімально реальний тариф 6 гривень. І ми завтра виїдемо на маршрути».

Перевізник Юрій Шевчук говорить: «Ми готові виїжджати по п’ять. Але при одній умові: запуститься регуляторний акт про 6 гривень. Ми хочемо про все це домовитися.  І після цього тільки виїжджати».

За три години оголошують перерву у засіданні  і через 4 години збираються знову, щоб підписати меморандум. Голова транспортної комісії міськради Дмитро Сенчакович розповідає: «У результаті перерви і тривалих переговорів було напрацьовано новий меморандум. Зараз голови 5 фракцій підпишуть меморандум із головою асоціації перевізників».

 Потім – ухвалюють проекти рішень про підвищення вартості проїзду. Голова транспортної комісії міськради Дмитро Сенчакович каже: «Після ухвалення рішення виконкомом, тариф буде піднято до 3 грн у тролейбусі та 5 в автобусі».

За 40 хвилин у цій же залі готуються до засідання міськвиконкому. Його починають о пів на шосту. Одноголосно 12 членів виконкому  ухвалюють обидва рішення про підвищення вартості проїзду. Голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко каже: завтра приватні перевізники випустять транспорт на маршрути. Возитимуть за 5 гривень. Юрій Лупаєнко говорить: «Голови депутатських фракцій взяли на себе відповідальність за те, що вони приведуть тариф до економічно обґрунтованого рівня у шість гривень до 1 серпня. Бо навіть 5 гривень тариф не відповідає економічним реаліям. Ми вийдемо на маршрути по 5 гривень, але лише для того, щоб вирішити ситуацію в місті і людям було легше».

Нагадаємо, сьогодні – п’ятий день страйку приватних перевізників у Полтаві. Вони не випускають на маршрути увесь свій транспорт. Працюють у місті машини комунального підприємства «Полтаваелектроавтотранс». Переважно це тролейбуси. Вперше приватні перевізники не вийшли на маршрути у суботу, 11-ого травня. Зробили це, бо їх не влаштовує вартість проїзду. Так намагалися добитися її підвищення.