У Полтаві відбулася акція «Хто замовив Катю Гандзюк?»

17:35, 18 тра. 2019
 
У Полтаві відбулася акція «Хто замовив Катю Гандзюк?»

У Полтаві відбулася акція «Хто замовив Катю Гандзюк?» Люди вийшли з плакатами та палили фаєри біля обласної прокуратури. Також – зачитали звернення до влади і правоохоронців. За словами співорганізатора Вячеслава Кущинського, учасників було близько сотні. За підрахунками поліції – п’ятдесят, сказала інспекторка зі зв’язків з громадськістю Поліна Ларіна. Порушень порядку вони не зафіксували.

 

За чверть дванадцята. До обласної прокуратури сходяться полтавці та приїздять поліцейські. Опівдні тут має розпочатись акція «Хто замовив Катю Гандзюк?» Cпіворганізатор та голова обласного об’єднання «Самопоміч» Вячеслав Кущинський каже: «Це акція протесту. Мета – нагадати суспільству, нагадати владі, що ця справа досі не розслідувана. Минуло 9 місяців з моменту, коли її облили кислотою, приблизно 6 місяців, коли вона померла. Прокуратура справу розслідує. Це – обласна прокуратура, тому ми прийшли нагадати сюди, бо це їхня підслідність і вони цією справою займаються».

Організатори роздають фаєри та плакати. Близько 12:05 учасники шикуються навпроти будівлі прокуратури.

Учасник акції Микита Левчук говорить: «Я вважаю, що ми маємо підтримувати кожного націоналіста, живий він чи мертвий. Ми маємо триматися один за одного. Я дізнався про неї лише тоді, коли сталася ця жахлива подія».

Олександр Закревський розповів, що прийшов на акцію з родиною: «Дружина, донька, онук і зять. На Фейсбуці дізналися. У себе, в доньки, дружини. Я стежив опосередковано. Моя донька є її захисницею – Женя Закревська, тому в курсі справи».

Під час акції – зачитують маніфест – звернення до влади країни та правоохоронних органів. Потім ­­– скандують. Учасниця акції Дарина Страшко говорить: «Якби всі такі були, як Катя, можливо, наша країна б змінилася. Знаю, що вона була активісткою, не боялася в обличчя казати правду. Мені розказали про акцію друзі, які є громадськими активістами у місті Полтава. На цю акцію я не могла не прийти».

Cпіворганізатор та голова обласного об’єднання «Самопоміч» Вячеслав Кущинський каже: «Акція є не лише в Полтаві, вона міжнародна. Сьогодні більше, ніж у 40 містах відбувається, 10 із яких закордоном».

У Полтаві акція тривала близько півгодини. За словами Вячеслава Кущинського, її організували вдруге.

Нагадаю, Катерина Гандзюк була громадською діячкою та радницею херсонського міського голови. Вона критикувала місцевих правоохоронців та чиновників. 31 липня минулого року невідомий облив жінку сірчаною кислотою, коли та йшла на роботу. Вона отримала 40% опіків тіла. 4 листопада 2018-го Катерина Гандзюк померла у лікарні. Їй було 33 роки.