Півтисячі відвідувачів за три місяці побували у музеї-аптеці в Рашівці

20:02, 10 чер. 2019
 
Півтисячі відвідувачів за три місяці побували у музеї-аптеці в Рашівці

У селі Рашівка, у діючій аптеці, якій понад півтора століття, працює музей аптечної справи. Там збереглись автентичні меблі, давні інструменти, рецепти 70-річної давнини. Заснувала музей три місяці тому Юлія Кобізька. За цей час близько півтисячі відвідувачів побували у ньому. Музей, каже, працює безплатно.

 

Цій будівлі у селі Рашівка Гадяцького району понад півтора століття. Тут нині працює сільська аптека. Завідувачка аптеки у Рашівці Людмила Кобізька каже: «Моя посада – завідувачка аптеки. І я працюю уже 37 років. Людей 15-20 приходить. А коли йде сезон хвороб, так взагалі може й черга стоять. Ми зараз перебуваємо саме у торговому залі нашої аптеки».

У сусідніх двох кімнатах, каже Людмила Іванівна, відкрили музей аптечної справи. У ньому – давній посуд аптекарів та інструменти. Завідувачка аптеки у Рашівці Людмила Кобізька розповідає: «У цій шафі зібрані усі, як раніше називались, штангласи. Штангласи для рідких речовин із маленькими пробками, для сипучих із широкими пробками. Ось це пілюльна машина. За її допомогою виготовляли ось такі пілюльки. Робилася пілюльна маса дошкою. Ділилася ось таким дозатором для пілюль. І ось так каталися пілюльки».

Музей у діючій аптеці почали облаштовувати із початку цього року, каже Людмила Кобізька: «В аптеці, у кладових, було дуже багато ось такого непотребу. А потім у нас ще є у Гадячі центральна аптека, вони теж свій непотріб мені попривозили. І Юля каже: «Мамо, дивися, скільки тут всього. Давай ми зробимо музей». Проживає вона у Києві. Приїжджає дуже часто. Як тільки є можливість, через 2-3 тижні».

Засновниця музею в аптеці Рашівки Юлія Кобізька говорить: «Я була в аптеках у Києві, Луцьку, Львові. Але там більше розповідають про міські аптеки, де аптекарі мали в арсеналі багато ліків, сировини, лікували у більшості лише заможних людей, містян. А в селі відбувалось усе по-іншому. Аптекарям доводилося самим віднаходити сировину, замовляти її або ліки закордоном».

Юлія каже: для відвідувачів музей працює безкоштовно. Додає: «Школярі дуже часто приходять, зараз іде період літніх таборів. У нас вчора були з Вельбівки люди, із сусіднього села Сари. Дорослі приходять, але більше не послухати екскурсію, а подивитися. Бо старші люди, яким за 50 років, ще пам’ятають цей період. І для них це як ностальгія».

Завідувачка аптеки у Рашівці Людмила Кобізька розповідає: «Вона просила діток намалювати, як ви уявляєте аптеку. Фотографії – це екскурсії зі шкіл, які до нас приїжджали. Ось це – донька із Рашівською школою».

Графік роботи музею такий же, як і аптеки, говорить Людмила: «Із 8-ї до 15-ї. Бачите, зараз нема нікого з людей. Якщо люди є, то я прошу, щоб почекали, або запрошу теж подивитися. Нікому не відмовляю, так що заходьте, дивіться».

За словами Людмили Кобізької, музей у цьому приміщенні заснували приблизно три місяці тому – на початку березня цього року. Аптека тут працює із 1975 року. До цього у будівлі була сільська рада.