Як звільнили Олександра Мамая з посади міського голови Полтави?

16:26, 26 чер. 2019
 
Як звільнили Олександра Мамая з посади міського голови Полтави?

Олександра Мамая на посаду міського голови Полтави обирали двічі. Вперше очільником міста він став у жовтні 2010 року. Тоді його підтримало майже 62% виборців. Вдруге міським головою Полтави Олександра Мамая обрали у листопаді 2015. У другому турі за нього проголосувало понад 62% виборців. На посаді міського голови був до вересня минулого року.

14 вересня 2018 року. Друге засідання позачергової сесії Полтавської міськради, яке ініціювали депутати. Очільник міста Олександр Мамай на засідання не прийшов. Як і Оксана Деркач, яку звільнили з посади секретаря міськради за два тижні до цього. Головав на сесії депутат Олександр Шамота.

Олександр Шамота казав: «Нагадую, що нами був прийнятий порядок денний».

Розглядали чотири питання:
1. обрання нового секретаря;
2. розпуск виконкому;
3. звільнення заступників міського голови;
4. звільнення керівника міста Олександра Мамая.

Останнє питання до порядку денного вніс депутат від фракції «Рідне місто» Едуард Волков.

Депутат Полтавської міськради Едуард Волков казав: «Протягом періоду на посаді голови з боку Мамая допускалися порушення Конституції та законів України».

Спочатку депутати підтримали звільнення заступників. Потім – проголосували таємно і звільнили міського голову.

Депутат Полтавської міськради Едуард Волков казав: «Результати голосування: за – 29, проти –0, утрималося – 0».

Тоді ж – обрали нового секретаря міськради. Ним став Олександр Шамота, який і нині виконує обов’язки міського голови Полтави.

20 вересня 2018 року. На третьому засіданні позачергової сесії обрали чотирьох нових заступників міського голови. Знову – без Олександра Мамая. Він ці рішення не визнав.

Олександр Мамай тоді сказав: «Я уже 150 разів казав: такої сесії не існує».

21 вересня 2018 року. На чергову сесію міськради, яку скликав Олександр Мамай, ніхто не з’явився.

24 вересня 2018 року. Олександр Мамай зустрівся із журналістами і повідомив: «Я зібрав для себе всі докази і вирішив завтра звернутися в суд».

24 вересня 2018 року. Олександр Мамай звернувся до Полтавського окружного суду із заявою. Суть позову: визнати протиправним та скасувати рішення другого засідання позачергової  сесії, яке відбулося 14 вересня того ж року.

16 жовтня 2018 року. Підготовче засідання у Полтавському окружному адмінсуді. Розгляд справи по суті розпочали у середині грудня.

22 грудня 2018 року. Колегія суддів окружного адмінсуду відмовила у задоволенні заяви Олександра Мамая щодо поновлення його на посаді міського голови.

Представниця Полтавської міської ради Віта Мосієнко тоді сказала: «Ті порушення, про які зазначає позивач, вони ґрунтуються на довільному тлумаченні норм законодавства».

Апеляційну скаргу на це рішення Олександр Мамай подав 4 січня 2019-ого. Її розглянули 26 березня у Другому апеляційному адмінсуді Харкова. Колегія суддів постановила – відмовити колишньому меру у задоволенні позову. Олександр Мамай подав касацію і програв.