На Більському городищі знайшли 15 поховань скіфів та 200 артефактів

20:01, 26 чер. 2019
 
На Більському городищі знайшли 15 поховань скіфів та 200 артефактів

Такі результати розкопок на Більському городищі, що в Котелевському районі Полтавщини. Про це розказав директор історико-культурного заповіднику «Більськ» Ігор Корост. Там, від 17 червня працюють 40 археологів.

220 квадратних метрів за 10 днів обстежили археологи на Більському городищі. Знайшли стародавні прикраси та робочі інструменти скіфів.

Керівник археологічної експедиції Денис Гречко каже: «В одній з господарських ям ми знайшли фрагменти від амфор. Амфори давньогрецькі, які були зроблені у другій половині 6 століття - на початку 5 століття до нашої ери. Поховання, які ми тут розкопали вони належали скіфському населенню. Їх супроводжували глиняні пряслиця, бронзові сережки, намисто з непрозорого скла, декілька голок і залізні ножі з м’ясною напутньою їжею».

Копають археологи з 6 ранку до 12 години. Поки не спекотно, пояснює Денис Гречко. Знахідки, виявленні в городищі, фотографують. Світлину розміщують на ось цьому планові городища. Потім знахідку відмивають, запаковують, відправляють на експертизу антропологам, каже Софія Ржевуська.

Археологиня Софія Ржевуська каже: «Всі відкриті об’єкти фіксуються графічно. І власне, ось цей план є графічна фіксація. Ми бачимо цю траншею в полі, бачимо її масштабовано. Вона вже на папері з усіма комплексами, на яких також проставляються всі глибини, які ми нівелюємо за допомогою нашого нівеліра».

Алекс Пархамовський на розкопки приїхав з Нью-Йорку. Археологією, каже, займається 40 років.

Археолог з Нью-Йорку Алекс Пархамовський каже: «Зараз я маю можливість подорожувати світом. Інформацію про ці рокопки я знайшов в Інтернеті. Зателефонував організаторам і приїхав сюди. Що я можу сказати? Я ніколи не отримував такого задоволення. Все, що я очікував - я отримав. Тут чудова атмосфера!».

На городищі працюють 40 археологів. До кінця червня, каже директор заповідника «Більськ», вони планують обстежити більше п’ятисот квадратних метрів території городища.

Директор заповідника «Більськ» Ігор Корост каже: 
«Проводять дослідження на могильниках і поселеннях скіфської доби, які входять до склауд Більського археологічного комплексу. В ході робіт вони навчаються літати квадракоптером, застосовувати тахеометр. Так і виявляють археологічні обєкти».

Розкопки триватимуть до 30 червня, каже Корост. Усі знайдені артефакти будуть передані у фонд історико-культурного заповідника Більськ.