Півтори сотні безпритульних тварини у Полтаві простерилізували представники благодійного фонду «Чотири лапи»

17:29, 11 лип. 2019
 
Півтори сотні безпритульних тварини у Полтаві простерилізували представники благодійного фонду «Чотири лапи»

Півтори сотні безпритульних тварини у Полтаві простерилізували українські представники міжнародного благодійного фонду «Чотири лапи». Також вакцинували їх від сказу. Про це повідомила представниця організації «Чотири лапи Україна» Олена Сушко. В обласному центрі вони працюють півтора тижні.

На базі полтавської ветлікарні працюють шестеро волонтерів благодійного фонду «Чотири лапи». Тут вони стерилізують та вакцинують від сказу безпритульних котів та собак.

Говорить ветеринарка Катерина Луцкевич:

«Команда «Чотири лапи Україна» до Полтави приїхала вчетверте з проектом регуляції чисельності безпритульних тварин. У нашій команді є двоє ловців, які мають спеціальні навички відлову безпритульних тварин».

Стерилізують та вакцинують тварин в цій пересувній клініці.

Розповідає Катерина Луцкевич:

«Тут операційний стіл, який може змінювати свою висоту залежно від розміру тварини, росту ветеринарного лікаря. Стерильні хірургічні інструменти у спеціальному розчині для стерилізації. Шовний матеріал, який розсмоктується сам протягом двох місяців

Під час операції – двоє ветеринарів по черзі оперують та асистують один одному.

Продовжує ветеринар Дмитро Чернецький:

«Операція проводилася протягом 15 хвилин. Маємо ось такий маленький шов. Тварині вистачає доби, щоб вона вийшла зі стану наркозу. І так, як ми робимо операцію з технікою невеликого розрізу, вона адаптується близько однієї доби».

У цьому приміщенні тварини перебувають до та після операції. Стерилізовані собаки та коти мають на вухах ось такі блакитні кліпси.

Говорить представниця організації «Чотири лапи Україна» Олена Сушко:

«З одного боку – назва нашої організації, з іншого боку – ідентифікаційний номер, який вноситься у базу даних. Після проекту база даних з усіма номерами кліпсів передається місту. І потім, якщо стається ситуація, що собака кусає людину, то вона може у цій базі даних знайти інформацію про тварину: коли вона була стерилізована та вакцинована».

Після стерилізації тварин відвозять туди, де їх відловили.
Міжнародна організація «Чотири лапи» працює безкоштовно. У Полтаві вони - із 1 липня. Відбудуть12 липня.

Продовжує технолог пункту перетримки тварин КАТП-1628 Юлія Явір:

«Вони допомагають регулювати численність безпритульних тварин. Ініціатором є міська рада нашого міста. Також – благодійна організація «Юний європеєць» і полтавське КАТП-1628. 8 років тому безпритульних тварин було у нашому місті близько 8,5 тисяч. У минулому році у травні місяці був підрахунок нашого підприємства і волонтерів – їх налічувало 3,5 тисячі».

Представники «Чотири лапи Україна» перед Полтавою працювали у ще трьох містах Полтавщини. Це Гадяч, Лубни та Миргород. Там стерилізували та вакцинували близько півтисячі тварин.

Наступне місто, куди вирушать волонтери організації «Чотири лапи», це Біла Церква, що на Київщині. Там вони працюватимуть 2 тижні. Про це нам повідомила представниця фонду Олена Сушко.