Депутати Полтавської міськради звільнили трьох заступників голови

17:46, 12 лип. 2019
 
Депутати Полтавської міськради звільнили трьох заступників голови

Звільнили трьох заступників міського голови та розпустили виконком сьогодні депутати Полтавської міськради. Зробили це на засіданні 25-ї позачергової сесії за пропозицією депутата від фракції «Самопоміч» Дмитра Сенчаковича. Причина звільнення заступників у проекті рішення – це «неналежне виконання посадових обов’язків».

 

Сесію міської ради у Полтаві розпочинають близько 10-ї. Присутні 33-оє депутатів. Виступає громадськість. Після – депутат від «Самопомочі» Дмитро Сенчакович висловлює пропозицію від фракції: «Вношу до порядку денного проект рішення про розпуск виконавчого комітету. Прошу поставити першим питанням».

А другим – питання про звільнення заступників міського голови. Секретар міськради оголошує півгодинну перерву для ознайомлення із проектом рішення. Депутат міськради від фракції «Самопоміч» Дмитро Сенчакович, говорить: «Нам некомфортно співпрацювати з цими заступниками міського голови. Ми не підтримуємо їхні методи роботи, бо дуже часто нам доводиться вишукувати в проектах рішень те, що там, так би мовити, заховано. Проекти рішень не готуються, готуються не якісно».

Після перерви депутати розпускають міськвиконком. За 25-ро. Стільки ж і за звільнення трьох заступників міського голови. Один з них,  Андрій Лямін. Із рішенням не погоджується. Звільнений заступник міського голови Андрій Лямін каже: «Фрази прозвучали, що бюджетно-фінансове управління не підготувало бюджет. Без одного управління бюджет був сформований, розісланий всім депутатам, тому це не зовсім правда».

Звільнили також Віталія Нікіпелова та Людмилу Бойченко.

Звільнена заступниця міського голови Людмила Бойченко говорить: «Вважаю, що ніде і ні в чому я не перевищувала своїх посадових обов’язків, у мене не було доган, зауважень до моєї роботи, ніяких питань. Якісь кроки з мого боку будуть зроблені. У мене є документи. То всі обвинувачення, які лунали сьогодні і не тільки на мою адресу, не мають підґрунтя».

Звільнений заступник міського голови Віталій Нікіпелов розповів: «Як людина я до цього ставлюся нормально, з певною іронією. Оскільки на виборних посадах ти завжди повинен бути готовим зібратися і піти. Це, звичайно, політичне рішення, бажання нас позбутися. Я теж з певною іронією до цього ставлюся, це може бути. З правової точки зору, ці рішення – набір незрозумілостей і випадковостей».

За словами секретаря міськради Олександра Шамоти, діючий виконком працюватиме до призначення нового: «Заступники будуть звільнені сьогоднішнім числом, але у виконавчому комітеті достатня кількість людей – із 13 лишається 10 для того, щоб він був правомочним. У нас є затверджений розподіл обов’язків, згідно з яким обов’язки першого заступника виконує Олексій Чепурко, керуючого справами буде виконувати Іван Сватенко, гуманітарного заступника буде виконувати Тетяна Юрченко».

Юрист Тарас Захаров говорить: «Хто такий виконком і заступники міського голови? Це особи, яких депутати, яких вибрали на прямих виборах, делегують для виконання певних повноважень. І ті ж самі депутати можуть їх відкликати. Закон не передбачає чітких вимог щодо підстав відкликання».

Нагадаємо, Андрія Ляміна, Віталія Нікіпелова та Людмилу Бойченко призначили заступниками міського голови 20 вересня минулого року на позачерговій сесії міської ради. За них, а також четвертого заступника Олексія Чепурка, тоді голосували не поіменно, а одним рішенням. Із 28-ми присутніх депутатів, призначення цих кандидатів підтримали двадцять троє. Проти – не було жодного голосу. Утрималось п’ятеро депутатів – вони від фракції «Свобода».

Сьогодні під час цієї позачергової сесії депутати міської ради розглянули 66 питань із порядку денного. Вони стосувалися встановлення податків та зборів, проведення земельного аукціону, змін до програми розвитку міського електротранспорту тощо. Загалом засідання тривало близько 4-х годин. Його завершили о 14-й.