У Пушкарівському яру фахівці з поховань та історики провели пошукові роботи

19:04, 20 лип. 2019
 
У Пушкарівському яру фахівці з поховань та історики провели пошукові роботи

Це – територія колишніх артилерійських складів в районі вулиць Пушкарівська, Остапа Вишні, Симона Петлюри та Гребінки. Там 2017-го року працівники комунального підприємства «Полтававодоканал» прокладали траншею для колектора і виявили місця масових поховань. Про це розповіла голова громадської організації «Пушкарівський яр» Олександра Супряженко. За її словами, пошукові роботи тривали три дні – від 18 липня і до сьогодні. Займалися археологічними розвідками представники всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять». 

До Полтави приїхало 8 пошуковців з різних міст України: це – Кривий Ріг, Київ, Глухів і Умань. Пошуковець Анатолій Золотарьов приїхав із Києва.

Пошуковець Анатолій Золотарьов каже: «Там будуть проводитися археологічні розкопки, будуть розкопані траншеї, де ймовірно захороненні бійці і цивільне населення. Розкопуємо, підтверджуємо, чи є захоронення чи ні, після цього надаємо довідку».

Проведення пошукових робіт у Пушкарівському яру, що на території колишніх артскладів ініціювала голова громадської організації «Пушкарівський яр» Олександра Супряженко. Жінка говорить: тут під час Другої світової війни розстріляли її родичів.

Голова громадської організації «Пушкарівський яр» Олександра Супряженко говорить: «В мене загибла там бабуся і ще шестеро членів моєї родини. Моїй бабусі було 30 років. Тобто, її сестри, брати, які вижили під час війни, розповідали це, але дуже обмежено».

Починають археологічні дослідження неподалік пам’ятника Скорботній матері. Історик Віктор Ревегук каже: 23 листопада 1941 року тут нацисти розстріляли до 6 тисяч євреїв. 

Історик Віктор Ревегук розповідає: «Роздягали догола, можете собі уявити – 23 листопада, заводили групами і з кулеметів розстрілювали всіх. А тих, хто не загинув, перевіряли і з револьвера дострілювали. Знищення відбувалося на території тиру. Тир – це, можете уявити, довга траншея метрів 50-т. Їх там розстрілювали і там же і заривали».

На цьому місці зараз і ведуться розкопки. Керує ними археолог Юрій Коваленко.

Продовжує археолог Юрій Коваленко: «В перший же день – ми одразу побачили сліди земельних робіт, які тут нещодавно проводилися і просто зверху були знайдені останки, фрагменти кісток. Знайдено кілька гільз стріляних від німецьких карабінів маузера. В принципі, це непряме, але це може бути свідченням, що тут проводилися розстріли».

Висновок, каже Коваленко, пошукова група надасть представникам міської влади та громадської організації «Пушкарівський яр».

Археолог Юрій Коваленко каже: «Ми готові сказати зараз стверджувально, якщо тут планується якась забудова, ми вважаємо, що це недоцільно робити».

Секретар міськради Олександр Шамота говорить«Згідно детального плану територій, там планується розташування житлового кварталу, детальний план територій затверджений, має під собою і житлові будинки, і інфраструктуру: дитячі садочки, в тому числі школу, в тому числі стадіон».

Нагадаємо, 25 квітня цього року на 22-й сесії міськради ухвалили рішення провести пошукові роботи на території колишніх артскладів та відстрочили проведення аукціону земель Пушкарівського яру.