Порушень, які б вплинули на результати виборів, на Полтавщині не зафіксували

15:38, 22 лип. 2019
 
Порушень, які б вплинули на результати виборів, на Полтавщині не зафіксували

101 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства отримали поліцейські Полтавщини у день парламентських виборів. Таку кількість звернень зафіксували із 8-ї ранку до 8-ї вечора 21 липня, сказав речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв. Порушень, які б вплинули на результати виборів на Полтавщині не зафіксували, розповів речник. За його словами, найбільше повідомлень про порушення – 38 – надійшло від жителів Кременчука. 28 повідомлень зафіксували по обласному центру. 10 – у Лубенському районі. По 4 – у Горішніх Плавнях та Миргороді. Ще 3 – у Кобеляках. В решті районів – по 1 чи 2 повідомлення про ймовірні порушення.

«Більше 30 повідомлень надходило через підозру у проведенні незаконної агітації на території або поблизу ДВК. За весь період голосування складено 5 адмінпротоколів. Це по Кременчуці та Лубнах. Близько 30 матеріалів ще перевіряються поліцією. Будуть ухвалені рішення після перевірки», – каже речник поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

Також 46 порушень в день голосування зафіксували спостерігачі громадянської мережі ОПОРА, каже координатор Костянтин Донченко. Найпоширеніше порушення, за його словами, неналежні матеріально-технічні умови для проведення виборів.

«Це недостатня кількість кабінок для голосування, урн, які мають бути відповідно до законодавства. Також це недоступність приміщень для людей похилого віку, вони часто розташовані на другому поверсі. Недоступність для людей з інвалідністю, ті, що не можуть самостійно дібратися на дільницю», – розповідає координатор спостереження мережі ОПОРА на Полтавщині Костянтин Донченко.

Інші порушення, зафіксовані ОПОРОЮ, це фотографування бюлетенів у кабінках та перешкоджання роботі спостерігачів на дільницях.

Загалом на Полтавщині представники мережі ОПОРА працювали на 59 дільницях – це по 2-3 у кожному районі, розповів Костянтин Донченко. Нагадаємо, загальна кількість дільниць, що працювали під час вчорашніх позачергових виборів в області – 1259.