Як на Полтавщині рахують голоси на парламентських виборах-2019

16:31, 22 лип. 2019
 
Як на Полтавщині рахують голоси на парламентських виборах-2019

За десять хвилин закриють найбільшу виборчу дільницю Полтави №531240. Це у приміщенні навчально-виховного комплексу №16.  

Останні, за п’ять хвилин до восьмої, іде голосувати 88-річний Іван Терещенко: реєструється, заходить до виборчої кабінки та опускає бюлетені у скриньку для голосування. Потому каже: програми кандидатів та партій слухав по радіо.

 

Іван Терещенко, виборець каже: «Виконання соціальної програми – це  найбільш болюче для нас питання, яке найбільше і впливає на мене. Просто бажання висловити свої погляди, співзвучне з бажанням простих людей поміняти склад Верховної ради і місцевих депутатів». 

О 20-й годині виборчу дільницю закривають.

Сергій Ромас, заступник голови виборчої комісії № 531240 говорить: «В списках виборців на нашій дільниці було зареєстровано 2 310.  А на 20 годину проголосувало 1 462». 

О 20:20 члени дільничної виборчої комісії звіряють контрольні талони з кількістю використаних бюлетенів і гасять невикористані – відрізають правий нижній кут. Потім – розпломбовують скриньки – це дві переносні та чотири стаціонарних, та підраховують бюлетені.

Сергій Ромас, заступник голови виборчої комісії № 531240 каже:  «Спочатку підраховуються ті що, йдуть в скриньках: спочатку загальна кількість, потім ця кількість розділюється на одномандатні та партійні,  а потім уже розподіляється кожна купа на відповідного кандидата чи партію». 

Протоколи голосування відвозять до окружкому.

Наталія Губарь, голова окружної виборчої комісії №144 розповідає: «Вони транспортують до нас свою документацію. Ми перевіряємо її, а потім уже, за результатами перевірки, затвердження, ми будемо вже транспортувати результати до ЦВК». 

Першими до окружкому на 144-ому окрузі привозять протоколи зі  спецдільниці обласного клінічного кардіологічного диспансеру. Здають документи о 22-й.

Лариса Чорна, голова дільничної виборчої комісії №531268 каже: «По округу – 43, проголосувало 41. Не використали по одномандатному бюлетеню – 125, по загальнодержавному – 108». 

22 липня, 8-а ранку. На окружній виборчій дільниці триває обробка протоколів. З першої ночі черги чекає Василь Похилюк.

 

Василь Похилюк, голова дільничної виборчої комісії № 531251 говорить: «Це – 1 081 проголосували по загальнодержавному. 1074 – по мажоритарному. Із зіпсованих бюлетенів – 14 – по загальнодержавному виборчому округу. 8 – по мажоритарному». 

Всього до окружкому здати протоколи мають з 85-ти дільниць, повідомила голова окружної виборчої комісії №144 Наталія Губарь.