«Гроші я не брав» – Микола Різник про підозру у хабарництві

19:31, 25 лип. 2019
 
«Гроші я не брав» – Микола Різник про підозру у хабарництві

Два місяці під домашнім арештом перебуватиме голова Опішнянської громади Микола Різник. Таке рішення сьогодні ухвалив Октябрський районний суд Полтави. Арешт – у нічний час із забороною залишати місце проживання. Нагадаємо, голову громади підозрюють у хабарництві. Його затримали 23 липня у власному кабінеті за отримання хабара – 12 тисяч гривень. Про це журналістам Суспільного раніше повідомляв військовий прокурор Павло Юхимович.

В Октябрському райсуді обирають запобіжний захід Миколі Різнику. Він голова Опішнянської громади. Чоловіка підозрюють у хабарництві.

Підозрюваний Микола Різник говорить: «Мені просто підкинули ці гроші на поличку біля дверей, тобто не в руки. Коли вже зрозуміли, що провокації не виходить, їх просто підкинули».

Слухає справу суддя Марина Материнко. Слідчий клопоче про тримання підозрюваного під вартою терміном на 2 місяці, з правом внести заставу – мільйон гривень.

Слідчий обласної поліції Максим Зацеркляний каже: «23.07.2019 року Різник М.М., реалізуючи свій злочинний намір, одержав від громадянина Рябковського І. О., який діяв під контролем правоохоронних органів, раніше омовлену суму грошей у розмірі  12 тисяч гривень. Прошу застосувати до підозрюваного Різника Миколи Миколайовича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів».

Його клопотання підтримує прокурор Віктор Крамаренко.

Прокурор Віктор Крамаренко говорить: «Прошу задовольнити у повному обсязі і з визначеним розміром застави у 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб».

Адвокат підозрюваного називає це клопотання безпідставним.

Продовжує адвокат підозрюваного Григорій Фелоненко: «На думку захисту, стороною обвинувачення не було надано ризиків ухилення від досудового розслідування, ризиків сховати або спотворити будь-які з речей або документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Стосовно впливу на свідків: жодного документу, Ваша честь, ні слідчий, ні прокурор до свого клопотання не надають».

Суддя йде до нарадчої кімнати. За півтори години оголошує рішення. 

Суддя Октябрського райсуду Марина Материнко говорить: «Про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та визначення застави відносно підозрюваного Різника Миколи Миколайовича відмовити. Застосувати відносно підозрюваного Різника Миколи Миколайовича міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічний час із забороною залишати місце проживання».

Після засідання Микола Різник каже: у суді оскаржуватиме усі звинувачення.

Підозрюваний Микола Різник розповідає: «Немає жодних фактів про вимагання грошей: ні відбитків на моїх руках, і гроші, так само, я не брав, в матеріалах справи все це є. Можливо, задача в тому і була – щоб зламати мене, щоб далі я не виступав відкрито, щоб я не протестував і не боровся за розширення нашої громади, але в тих людей, які хотіли це зробити, нічого не вдасться, тому що це зробило мене сильнішим».

Адвокат підозрюваного Григорій Фелоненко каже: «Ця людина, яка звернулася з заявою нібито для того, щоб здійснювати підприємницьку діяльність на території селищної ради, насправді взагалі не є ні підприємцем, ні керівником будь якого товариства або іншого якогось підприємства, тому це, на нашу думку, складає ознаки провокації зі сторони правоохоронних органів».

Прокурор від коментарів відмовляється. Досудове розслідування щодо цього провадження триватиме упродовж двох місяців. Нагадаємо, Миколу Різника підозрюють в хабарництві. 23 липня голову громади затримали у власному кабінеті, розповів військовий прокурор Павло Юхимович. Його підозрюють в одержанні хабара у 12 тисяч гривень за укладення договору про добровільне відшкодування збитків за користування землею.

Нагадаємо, вчора, 24 липня під стінами військової прокуратури Полтавського гарнізону відбувся протест представників Опішнянської громади. Люди вимагали звільнення з-під варти голови Опішнянської ОТГ Миколи Різника. Прийшли до прокуратури з прапором громади і плакатами зі словами: «Це – підстава».