60 видів борщу сьогодні представили в Опішні

18:07, 10 сер. 2019
 
60 видів борщу сьогодні представили в Опішні

Робили це в рамках щорічного фестивалю «Борщик у глиняному горщику». Про це повідомила організаторка заходу Олена Щербань. Борщі готували представники  з Полтавщини, Івано-Франківщини, Сумщини, Кіроваградщини. Також з Черкащини, Чернігівщини та Дніпропетровщини. За словами Олени Щербань, цьогоріч фестиваль відвідало близько 10 тисяч людей.

 

Полтавка Лариса Римар на фестивалі в Опішні готує два види борщу. Їй допомагають чоловік та сини.

 

Учасниця фестивалю з Полтавщини Лариса Римар каже: «Перший – це борщик із копченими вушками, чорносливом та копченими грушками. Інший – з перепілочкою, журавлиною та білими сушеними грибами. Рецепт борщу, який із перепілочкою готувала моя бабуся Тетяна. Готувала, бо тримали перепілочок».

 

Із батьками готує борщ і  24- річна Наталія Макуха з Опішні.

 

Учасниця фестивалю з Полтавщини Наталія Макуха каже:  «Один борщ – це мисливський. Туди входить чорнослив і кролик. Ми самі вирощуємо кроликів. Другий борщ з курки. Моя мама готує, бабуся, прабабуся готували. Рецепти переходять з покоління в покоління».

 

Щороку на  фестиваль приїжджає харків’янка Лариса Головіна

 

Відвідувачка фестивалю Лариса Головіна каже: «Цьогоріч вже спробувала пісний, з грушами, зараз дегустую зелений борщ, який Кривий Ріг варить.  Пишаюся своєю державою, за свою рідну неньку».

 

Віра Сидоренко про фестиваль дізналася із соцмереж

 

Відвідувачка фестивалю Віра Сидоренко розповідає:  «Подивитися, які готують борщі .Мені 59 років, хочу навчитися.  Мої борщі – добрі, кажуть внуки, а хочеться ще навиків придбати».

 

Традиційні борщі  Івано-Франківщини  готують  Іванна Кузеляк та Оксана Клемен.

 

Учасниця фестивалю з Івано-Франківщини Іванна Кузеляк  каже: «Ми сьогодні приготували нашу традиційну страву «Хамулянка» 00:46-01:03 «Можна їсти  гарячою і холодною. Унікальна тим, що робиться із «житниці», як у нас кажуть, тобто сироватки. Пшоно, буряк, листя молодого буряка, страву готували рано навесні. І до того ще йде картопля.01:06 Цьому рецепту близько 100 років».

 

Учасниця фестивалю з Івано-Франківщини Оксана Клемен продовжує:

«Я варила «залізний» борщ. Це старовинна бойківська страва, яка зараз, навіть не завжди зустрічається у наших сім’ях. Це галушки бойківські – готуються із картопляного тіста варені на молоці. Це – перша страва, її готували переважно зимою, в неділю». А «залізний»  зветься тому, що коли він постояв у печі, то робився сірого кольору, як залізо».

 

Такий  борщ вперше спробувала Олена Березовська з Києва

 

Відвідувачка фестивалю Олена Березовська  розповідає: «Це – четвертий борщ спробувала. Я пробую цікаві борщі: «сироїдний» борщ, з раками, капусняк. Зараз смакую «залізний» борщ. Хазяйки, господині полтавські, поки не діляться, але, надіюся, що дізнаюсь ці рецепти.

 

 

Організаторка фестивалю Олена Щербань каже: «Цьогорічний фестиваль кардинально відрізняється від попередніх тим, що в нас не тільки збільшується кількість борщів, а й кількість учасників, що готують. Окрім борщів, дивуємо гостей шпундрою з буряками, квашею, серівцем. Головна мете, з якою я проводжу фестиваль, – зібрати друзів, однодумців і зрозуміти сутність української душі, яка проявляється дуже добре через матеріальну спадщину, зокрема через культуру харчування. Бо тут  - наша гостинність, щедрість».

 

 

 

Фестиваль «Борщик у глиняному горщику» цьогоріч відбувається вшосте. Минулого року тут приготували 50 видів борщів. За словами організаторки фестивалю Олени Щербань, наступного приготують – 70.