Сьогодні вночі відбудеться «зорепад»

14:35, 13 сер. 2019
 
Сьогодні вночі відбудеться «зорепад»

Наша планета потрапить в метеорний потік Персеїди, розповів Суспільному астроном Полтавської обсерваторії Микола Тищук. За цим явищем зможуть спостерігати жителі України. Бачитимуть, як падають метеори, а це частки пилу та осколки космічних тіл,  і полтавці. Робити це можна буде впродовж усієї ночі, каже астроном. Щогодини падатиме приблизно 50 метеорів. 

Щороку в серпні орбіта планети Земля перетинається з метеорними потоками, каже астроном Микола Тищук. Метеори потрапляють в атмосферу Землі зі швидкістю 60 кілометрів за секунду. Вони, говорить астроном, нагріваються і починають плавитись.

Микола Тищук, астроном говорить: «13 серпня це максимум метеорного потоку Персеіди. Це найбільший, напотужніший потік метеорів. Зазвичай в середньому за годину ми бачимо падіння приблизно п’ятдесяти метеорів. Люди думають, що це падають зірочки. Хоче це космічне каміння.»

Щохвилини сьогодні падатиме один метеор, каже астроном. Бачитимуть це і Полтавщині.

Микола Тищук, астроном Полтавської обсерваторії каже:«Метеорні потоки – це залишки комет. Метеорний потік Персеїди – це залишки комети Свіфта-Туттля. Земля перетинає орбіти комет, натрапляє на залишки речовини тих комет.»

Метеорний потік, каже астроном, розпочався 15 липня, триватиме він до 17 серпня. Нагадаємо, в серпні можна спостерігати 5 метеорних потоків: Північні та Південні дельта-Аквариди, Альфа-Каприкорніди, Персеїди та Цигніди.