З 1-ого вересня дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків не будуть

18:57, 16 сер. 2019
 
З 1-ого вересня дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків не будуть

Про це повідомила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.  За її словами, невакциновані діти – це ризик виникнення інфекційних хвороб в інших учнів та вчителів. Рішення про допуск/недопуск до навчання прийматимуть на місцях. Як реалізовуватимуть це – у департаменті освіти поки не коментують. Його керівниця Олена Харченко говорить: роз’яснюючи документів з Міністерства не отримували.

 

Полтавка Анна Кондра – багатодітна мама. Має 3-х дітей.

Мама 3-х дітей Анна Кондра розповідає: «Старшій – 11, середній – 9, і молодшому – 2 роки.  Щеплені, починаючи з самого народження і по цей день. Сьогодні зробили останню вакцинацію, яка необхідна була за графіком».


Про те, що дітей, які не матимуть щеплень до 1 вересня – не допустять до навчання – знає. З цим, каже, погоджується.

Анна Кондра продовжує: «На жаль, сьогодні в Україні є поліомієліт, епідемія кору є ризик захворіти. Для того щоб захистити – треба вакцинувати».

До занять в садках та школах не допускатимуть не вакцинованих дітей. Про це повідомила виконувачка обов’язків  міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.


Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун каже:
«Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» говорить, що дітям, які не отримали щеплень за національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Це також було підтверджено Верховним Судом України: садочки і школи мають право не допускати до освітніх  закладів. Держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей».

Рішення про допуск чи недопуск дитини до навчання будуть ухвалювати на місцях. А це - директор спільно з медпрацівником навчального закладу, каже міністерка освіти і науки України.

Міністерка освіти і науки України Лілія Гриневич розповідає: «Держава в будь-якому випадку надасть доступ до освіти нещепленим, але це неповинно створювати загрозу іншим дітям. Тому порядок, яким чином організувати роботу з батьками, діти яких не мають щеплень або мають протипоказання – вирішуватимуть безпосередньо на місцях. Якщо це є якась світоглядна позиція батьків і вони відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати інший альтернативний спосіб здобуття освіти. Наприклад: дистанційна чи індивідуальна».

Як реалізовуватимуть допуск/недопуск до навчання на Полтавщині у департаменті освіти поки не коментують. Його керівниця Олена Харченко говорить: нормативних документів з Міністерства не отримували, говорити немає про що.

Імунологиня Ольга Бастаногова посилається на данні лабораторного центру Мінохорони здоров’я і наводить такі данні: з початку року на Полтавщині на кір захворіло понад 400 людей, 110 з них – діти.

Імунологиня Ольга Бастаногова каже: «На Полтавщині зараз епідемічна ситуація – підвищення рівня захворювань. «В дитячому колективі діти, які вакциновані, мають захист на 90%. Є 10%, які можуть захворіти, не дивлячись на те, що мають щеплення. Профілактичні щеплення є обов’язковими. Якщо батьки, в зв’язку з віросповіданням чи філософською позицією не хочуть вакцинувати дитину, то вона не може бути допущена в колектив».

За два роки на кір в Україні захворіло 115 тисяч українців, половина з них – діти, каже Уляна Супрун.