Участь у Сорочинському ярмарку беруть 1000 підприємців та 300 творчих колективів

19:25, 20 сер. 2019
 
Участь у Сорочинському ярмарку беруть 1000 підприємців та 300 творчих колективів

Торги влаштували на площі понад 16 гектарів. Цьогоріч участь у ярмарку беруть близько 1000 підприємців та підприємств з усіх областей країни та 300 пісенних і танцювальних колективів з України, Канади, Південної Кореї та Польщі, каже Про співорганізатор ярмарку Андрій Ананенко. 

Об 11-й ранку біля Садиби Хіврі розпочинають Сорочинський ярмарок. На сцені актори, перевдягнені у письменника Миколу Гоголя та героїв його творів.

Уп’яте на ярмарок приїхала співачка київського ансамблю «Калиновий гай» Наталія Писарук.

Співачка Наталія Писарук розповідає: «Кожного року ми приїжджаємо з концертами. Це – веселі, жартівливі пісні: «Била мати мужика», «Ой не ходи Грицю та й на вечорниці», «На городі бузина, а в Києві – дядько».

Власні вироби продає Валерій Горб із Запоріжжя. За торгове місце, каже, заплатив 7600 гривень.

Гончар Валерій Горб каже:«Привезли кераміку з білої глини. Самі виготовляємо, самі продаємо, вже 11 років на Сорочинцях. Найдешевший виріб – 25 гривень. Це – розписні магніти, тарілочки, а найдорожче 700 гривень. Деко, макітри, пляшки».

А ці вишиванки – із Чернівецької області. Їх авторка – майстриня Піонія Кондратюк.

Майстриня з Чернівеччини Піонія Кондратюк розповідає: «Це плаття коштує 8500. Це – вишивка бісером, ручної роботи, вишиваємо за особливою технікою, в нас немає набивних розрахунків, робимо, як колись робила бабуся. Люди люблять наші Сорочки, приходять по них, тому ми біжимо на цей ярмарок».

Поруч – продають килими.

Майстриня з Кропивницького Олександра Пренко каже: «Найдорожча продукція ось  4500 – величезна лялечка, або гобелен 3Д – 6000 гривень такі».

Вперше на ярмарку Світлана Коржанко з Дніпропетровщини.

Відвідувачка ярмарку з Дніпропетровщини Світлана Коржанко розповідає: «Ми вже купили вишиванки обом внучкам. Хочемо ще обереги купити для дому ручної роботи. Сто, двісті  і тисяча – поки 1200 витратили. Це – тільки початок».

Відвідувачка ярмарку з Кривого Рогу Валентина Тарасенко каже:  «Я приїхала з друзями та чоловіком. Приїжджаємо не вперше, приїжджаємо за враженнями, натхненням, щоб послухати українські пісні.Це відкриття - перший день. Дивимося хто приїхав, чи є люди з минулого року, а потім придивимося й будемо купувати».

Ярмарок влаштували за гроші спонсорів, учасників та організаторів, розповідає Андрій Ананенко.

Співорганізатор Сорочинського ярмарку Андрій Ананенко –каже: «15 областей України представлені у фольклорних колективах, а учасники, які торгують, то це майже вся Україна, включаючи Луганську та Донецьку область. Найдешевше торгове місце коштує 4000 гривень, а найдорожче, в залежності від площі, яку займає учасник – є і 65 тисяч гривень». Ярмарок займає 16,1 гектара».

Національний Сорочинський Ярмарок триватиме до 25 серпня. За словами Андрія Ананенка, цьогоріч на його організацію витратили понад 4 мільйони гривень.