Закон про імпічмент підписав президент Володимир Зеленський

12:15, 23 вер. 2019
 
Закон про імпічмент підписав президент Володимир Зеленський

Про це повідомляється на сайті Парламенту. Для того, щоб документ набув чинності, його має опублікувати парламентська газета «Голос України». Нагадаємо, 10 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні і того ж дня підтримала законопроект про імпічмент президента. Ініцюював його глава держави Володимир Зеленський.

Жодна з фракцій, окрім «Слуги народу», тоді не голосувала за документ. Підтримали законопроект 245 нардепів. Проти – 73-є, утрималися – 55. Ось як голосували депутати-мажоритарники від Полтавщини: усі представники президентської фракції – «за». Це Максим Березін, Андрій Боблях, Костянтин Касай, Анастасія Ляшенко, Олексій Мовчан та Дмитро Нальотов. Утрималися позафракційний Олег Кулініч та представник депутатської групи «За майбутнє» Юрій Шаповалов.

Нагадаємо, згідно з законом, Рада може усунути президента з посади, приміром, за державну зраду. Для цього у парламенті створюється Тимчасова слідча комісія, яка має представити висновки. Після цього нардепи звертаються до Конституційного суду та Верховного, щоб ті підтвердили конституційність розгляду.

Далі документ повертають до парламенту і його мають підтримати щонайменше 338 депутатів. Якщо голосів не вистачить, спікер від імені усієї Ради має письмово вибачитися перед президентом.