На Полтавщині лісівники заготовляють корми на зиму для диких тварин

18:02, 15 жов. 2019
 
На Полтавщині лісівники заготовляють корми на зиму для диких тварин

Листяні віники, сіно та кукурудзу заготовляють лісівники на зиму для диких тварин у Полтавському лісгоспі. Робити це почали на початку літа, каже мисливствознавець Василь Бут. Нині продовжують збирати кукурудзу – обмолочену та в качанах. Ці корми диким тваринам розкладатимуть у лісі, коли випаде сніг. Робитимуть це до весни.

 

Ці дикі кабани живуть в одному із вольєрів Полтавського лісгоспу. Двох дорослих та дев’ятеро малих тварин тримають тут для розведення. Для цих та інших тварин лісгоспу нині заготовляють корми на зиму.

Єгер Полтавського лісгоспу Євгеній Пивовар каже: «Усі тварини, які є в нас в угіддях. Заєць, коза, дикий кабан, птиця, яка є, куропатки. Підгодівля йде взимку, у нас є майданчики для підгодівлі. Засипаємо зерно туди, буряк вивозимо, сіль, лизуни для кіз. Розкладаємо все на майданчиках».

Нині тварин у вольєрі годують зерном, травою, а також кавунами. А це сіно для кабанів та інших – заготували цього літа, його їм даватимуть взимку. Продовжують збирати кукурудзу. Її вирощують на полі площею 4,5 гектари. Збирають урожай тут вручну.

Заготовлену кукурудзу складають в ось таку сапетку на території мисливських угідь. Сюди може вміститися до трьох тонн качанів, каже єгер Полтавського лісгоспу Віктор Сліпко: «Засипається кукурудза в качанах. Вона дуже гарно зберігається в сухому вигляді. Не пріє, не мокріє. Кабан, коза з задоволенням її споживає. Ми звідси набираємо в мішки, в машину і веземо на майданчики для підгодівлі». 

Загалом у Полтавському лісгоспі цього року заготовлюють приблизно 3 тонни сіна, півтори тисячі листяних віників, та кукурудзу – близько тонни у качанах та 8-10 тонн у зерні, каже мисливствознавець Полтавського лісгоспу Василь Бут: «На один підгодівельний майданчик по 3-4 кілограми зернових на голову, якщо говорити про свиней. По 3-4 кілограми сіна на косулю. Косулям також даємо зерно по 500 грамів–1 кілограму на тиждень».

Корми розкладатимуть, коли випаде сніг у лісах Полтавського та Чутівського районів, каже мисливствознавець Полтавського лісгоспу Василь Бут:  «Підгодовуємо один раз в тиждень або в 10 днів, щоб дикі тварини не звикали, що їх постійно годують. Бо вони тоді відмовляються самі собі шукати корм в дикій природі».

За словами Василя Бута, заготівлю кормів для тварин у Полтавському лісгоспі розпочали у червні. Завершити планують до кінця жовтня.