У Полтаві з опалого листя роблять органічне добриво

14:33, 16 жов. 2019
 
У Полтаві з опалого листя роблять органічне добриво

Восени листя збирають, а навесні міські клумби підживляють ним. Роблять це працівники комунального підприємства «Декоративні культури». А суміш цю називають компостом, каже директор комунального підприємства Сергій Луценко. У Полтаві цим методом користуються впродовж 40 років.  Цьогоріч збирати листя почали 11 жовтня. Робитимуть це допоки не випаде перший сніг.

Із 8-ї ранку в Корпусному парку Полтави загрібає опале листя Тетяна Сахно. Вона розповідає: «Нагребла три купи. Листя дуже багато опадає. Так що роботи багато. Вологе, важке. Воно мокріє, то важко. Минулого року також загрібали поки не випав сніг. Те, що залишилося, вигрібали навесні».  

Зібране листя перекладають на причіп. Роблять це спеціальним пилососом. Цей пристрій працівники зробили власноруч, каже директор підприємства «Декоративні культури» Сергій Луценко. Додає: у Полтаві такий пилосос один.

Директор підприємства «Декоративні культури» Сергій Луценко каже: «У нас був пилосос, але ми його не використовували. Своїми силами підготували бункер. Це робили водії, електро-, газозварювальники. Матеріали купляли на металобазі. Було підготовлено техніку, на яку встановили пилосос для втягування опалого листя. Це компресор. Листя потрапляє через шлангу до бункеру. Він розрахований на шість метрів кубічних».

Далі зібране листя вивозять на спеціально відведене місце у Полтаві. Тут воно лежатиме від року до двох, каже квітникарка Оксана Микуленко: «Ця земля корисна для рослин. Ми його даємо нечистим. Додаємо торф та хвою. Заготовлюємо і потім саджаємо рослини. Коли нам потрібно саджати насіння, ми його ще раз на ось таке сито пересіваємо. Тут у нас дренаж і ось так робимо, щоб не було сміття, щоб не заважало рослинам».

За словами Сергія Луценка збирати листя почали з 11 жовтня. Роблять це у парках та скверах. Загалом – на 38 локаціях міста. За цей час працівники підприємства зібрали більше 35 метрів кубічних листя. Минулого року зібрали близько 600 метрів кубічних.