Першу партію люмінесцентних ламп, які збирав екобус, відправлять на переробку в листопаді

16:09, 1 лис. 2019
 
Першу партію люмінесцентних ламп, які збирав екобус, відправлять на переробку в листопаді

Їх відвезуть до Львову. Про це журналістам Суспільного розповіла Валентина Бондаренко – директорка підприємства «Полекозахист», де зберігають лампи. За переробку однієї лампи львівське підприємство матиме майже п’ять гривень та більше шести – за градусник, говорить фахівець львівського підприємства «Боднарівка» Олег Ядчишин.

З 11-ї ранку у Полтаві починає роботу екобус. Він приймає люмінесцентні лампи, градусники та батарейки.

Працівник екобусу Анатолій Бахарев говорить: «В автомобілі є контейнер для перевезення люмінесцентних ламп, туби для використаних батарейок».

Два кілограми батарейок та 10 ламп разом із сином приніс Сергій Оськін.  

Приніс побутові відходи Сергій Оськін: «Батарейки назбирали з іграшок та годинників. Вони збиралися роками. А лампи, я навіть не знаю, де у мене взялися. Деяким по 20 років, мабуть».

Зібрані батарейки відвозять на комунальне підприємство «КАТП-1628», каже його директор Тарас Бойко. Там їх зберігають. На переробку відправляють в Угорщину. А лампи та градусники здають на підприємство «Полекозахист», яке має ліцензію на зберігання небезпечних відходів. За одну лампу з міського бюджету «Полекозахисту» платять 12 гривень, за градусник – 26 гривень.

Працівник «Полекозазахисту» Олександр Степанов розповідає: «Спочатку рахуємо, записуємо, потім заносимо до цього боксу, складаємо їх і закривається бокс. Потім їх відвозимо на утилізацію. Люмінесцентні лампи мають бути упаковані, щоб під час транспортування вони не розбилися. Для них має бути окремий бокс».

Утилізовують лампи та градусники у Львові. Їх «Полекозахист» передає комунальному підприємству «Боднарівка».

Фахівець львівського підприємства «Боднарівка» Руслан Платошин каже: «Лампи перебираються, розпаковуються, закидаються й автоматично перероблюються. Ось туди окремо перероблюється цоколь і пластмаса, окремо відділяється скло і в таблетки відділяється люмінофор з ламп. Потім його завозимо в дистилятор і там перероблюється».

Фахівець львівського підприємства «Боднарівка» Олег Ядчишин говорить: «Це є дистилятор для відновлення ртуті і при температурі близько 700 градусів триває процес переробки люмінофору з ртуттю близько 18 годин. В результаті ми отримуємо люмінофор в таблетках, а вся ртуть накопичується тут в колбі».

Першу партію люмінесцентних ламп та градусників відправлять до Львову у листопаді, каже директорка «Полекозахист» Валентина Бондаренко. За переробку однієї лампи платитиме полтавське підприємство львівському 4 гривні 99 копійок, за один градусник – 6 гривень 33 копійки.

Нагадаю, вартість екобусу – понад мільйон гривень. Його придбали, а потім переобладнали за гроші з міського бюджету, каже директор комунального підприємства «КАТП-1628» Тарас Бойко. Зібрані побутові відходи відвозять на підприємство «Полекозахист». Там їх зберігають. А на переробку відправляють до Львова, Одеси та Києва.