Всеукраїнський радіодиктант сьогодні написали в Полтаві.

15:18, 8 лис. 2019
 
Всеукраїнський радіодиктант сьогодні написали в Полтаві.

Для містян облаштовували спеціальні локації в бібліотеках та університетах. Також написати диктант можна було самостійно і будь-де, бо він звучав в ефірі Суспільного радіо та телеканалу. В Україні це 19-й радіодиктант. 

В обласній бібліотеці імені Олеся Гончара готуються писати щорічний радіодиктант національної єдності. Вдруге це робитиме Наталка. Вона – дев’ятикласниця.

«Ми недавно писали диктант, тому є якесь уявлення як проходитиме.  Сподіваюся на краще. Але готова, що можуть бути помилки».

А це – Тоня. Вона писатиме радіодиктант вперше.

«Я сповідаюся на краще, але готуюся до найгіршого. Я полюбляю українську мову та намагаюся її вивчати». 

Диктант пишуть 20 хвилин. Його у Києві зачитує мовознавець Олександр Авраменко. Роблять це в усіх регіонах України одночасно.

По закінченню диктант фотографують його та відправляють на електронну адресу Українського радіо. Фото свого тексту надіслав до Києва Юра.

«Загалом усе було легко. Інколи було щось незрозуміло, але загалом усе нормально. Інколи були моменти, що я не знав ставити кому чи тире, двокрапку. Такі складнощі виникали».

Прийшла написати радіодиктант Світлана Кобзар: «Для мене цей диктант був середньої складності. У словах нового українського правопису я сумнівалася. У тексті йдеться про технологію написання. Як до нас надійшли писемні докази. Тобто про писемність».

Вже о 12:00 текст радіодиктанту опубліковують на сайті Суспільного. Себе можна перевірити самостійно. А офіційні результати перевірки оголосять 18 листопада в ефірі Українського радіо.

Нагадаємо, Всеукраїнський диктант національної єдності написали вдев’ятнадцяте. Його започатковано 2000-го року. Минулоріч зробили це майже 33 тисячі людей. Без помилок написали 311. Тринадцятеро – з Полтавщини.