На Макухівському сміттєзвалищі відкрили електростанцію

20:36, 14 січ. 2019
 
На Макухівському сміттєзвалищі відкрили електростанцію

На Макухівському сміттєзвалищі поблизу Полтави відкрили електростанцію, яка перероблює звалищний газ на електроенергію. За рік така станція виробляє близько 5 мільйонів кіловат. Далі енергію продають державі.

Це – Макухівські сміттєзвалище.

Максим Макуха, еколог: «50 відсотків сміття в потоці – це залишки їжі, листя, гілки. Коли воно накрите іншим сміттям, починає гнити і при цьому виділяється метан. Він може викликати пожежі або вибухати, якщо є іскра.

На електроенергію метан перетворюють за допомогою цієї електростанції. Її збудувала українська компанія «Кліар Енерджі».

Сергій Дяковський, директор компанії «Кліар Енерджі-Кременчук»: На сьогодні ми виробляємо 600 кВт/год електричної енергії. Якщо перевести в річний показник, то економія бюджетних коштів протягом року складатиме 20 мільйонів гривень. Економія полягає в заміщенні природного газу альтернативними джерелами електроенергії.

Таких станцій в Україні одинадцять. Дві з них – на Полтавщині: у Кременчуці та Полтаві.

Сергій Дяковський, директор ТОВ «Кліар Енерджі-Кременчук»: «Проводяться роботи з буріння свердловин та прокладається газотранспортна система, за якою метан та його складові надходять до обладнання установки. Ви бачили свердловини жовтого кольору, які знаходяться на полігоні. За допомогою газових магістралей вони надходять до системи газоочистки, тобто проводиться фільтрація газу та подається на установку» «Це пульт керівництва даної установки, яка дозволяє інженерно-технічному персоналу керувати установкою. Потім електрична енергія відпускається в електричну мережу.

Електроенергію продають Державному підприємству «Енергоринок» за «зеленим» тарифом. За 1 кіловат – 4 гривні 75 копійок. За рік така електростанція виробляє близько 5 мільйонів кіловат, каже Дяковський.

Олексій Чепурко, заступник Полтавського міського голови:  «Дегазація на сміттєзвалищі призведе до зменшення кількості пожеж. Зрозуміло, витрати на пожежогасіння зменшаться. Екологічні проблеми, які були в нас від того, що горіло сміття, горів пластик. Зараз цього не буде»

Будівництво цієї електростанції розпочали у вересні 2018-ого. Вона запрацювала – із січня цього року.