У Полтаві провели унікальну операцію на серці

17:18, 15 січ. 2019
 
У Полтаві провели унікальну операцію на серці

Операцію, яка замінює пересадку серця, провели у Полтаві – імплантували трикамерний кардіовертер-дефібрилятор. Така операція – перша в області. Оперував – полтавський кардіохірург Гай Пузирьов та київський лікар з інституту Амосова Валерій Залєвський.

 

Це – кардіохірург Гай Пузирьов. Він провів першу на Полтавщині операцію з імплантації кардіовертер-дефібрилятора. Це маленький комп’ютер, який контролює роботу серця та знімає напади, пояснює лікар. Система складається електрода, який фіксується у серці людини та приладу під шкірою, до якого під’єднані електроди.

 

Гай Пузирьов, лікар-кардіохірург: Так, як ця операція вперше проводилася у нас, ми запросили з інституту Амосова лікаря Валерія Залєвського. Я мав можливість асистувати йому під час цього втручання. 

Імплантували такий пристрій пацієнту з Донецька. 9 січня прооперували, 10 -  виписали з лікарні.

Руслан Сакевич, завідувач відділенням інтервенційної радіології обласної лікарні: В Україні таких пристроїв імплантують 50-60 на рік. Унікальність цієї операції в тому, що хворі з такою патологією – це хворі з розширеним серцем, які страждають на аритмічні порушення. Альтернатива цих хворих – або імплантація пристроїв, або трансплантація серця, яка зараз в Україні не проводиться. Двом з трьох пацієнтів після такої операції вже не потребують трансплантації серця.

Кардіолог Мечислав Міровскі та фахівець з електроніки Мортон Мовер в 1975 році створили робочу модель пристрою. Перший кардіовертер-дефібрилятор імплантували 4 лютого 1980 року в лікарні Джона Хопкінса в Балтіморі.