«Пам’ятник архітектору Вайнгорту у Полтаві встановлять до кінця року» - Ірина Особік

17:37, 17 січ. 2019
 
«Пам’ятник архітектору Вайнгорту у Полтаві встановлять до кінця року» - Ірина Особік

У Полтаві закінчився конкурс проектів пам’ятника архітекторові Леву Вайнгорту. Ім’я переможця не розголошують допоки не заповнять усі документи, каже начальниця обласного управління містобудування та архітектури Ірина Особік. Сам пам’ятник, каже, планують встановити цього року. 

 

На цих світлинах – полтавський архітектор Лев Вайнгорт. Ескізи пам’ятника створювали за знімками, аби була портретна схожість, каже Ірина Особік.

Ірина Особік, начальниця обласного управління містобудування та архітектури:  Маємо три конкурсні роботи. Перша робота – окремо взята скульптура, постать Лева Семеновича. В нього під рукою сувої. Друга робота. Лев Семенович в русі, також тримає сувої з кресленнями, поряд – стилізовані капітелі, на цих капітелях також – креслення.  І третя скульптура  Лев Семенович поряд із таким вертикальним… не кресленням, не макетом. Це така стилізація. Стіна хвилеподібна. На ній макетом зображено Корпусний парк. Ось ця фотографія дуже відома, де він стоїть, обпершись об колону альтанки і дивиться на Полтаву.

За словами Ірини Особік, пам’ятник Леву Вайнгорту планують встановити ось тут, біля будівлі, де розташований обласний Департамент будівництва та архітектури.

Оксана Бєлявська, архітекторка:  В цій будівлі на Зигіна, 1 у свій час розміщувалось управління обласного архітектора. Тому цілком доцільно і доречно поставити пам’ятник саме там.

Ірина Особік, начальниця обласного управління містобудування та архітектури: Думаю, протягом тижня буде оголошено про переможця конкурсу, буде нагородження. У планах – поставити пам’ятник або до річниці дня народження, або до Міжнародного дня архітектури, який буде в жовтні.

Оксана Бєлявська, архітекторка: Головна доба його роботи припала на повоєнну відбудову. У той час, коли Полтава була вся в руїнах практично. Всім відома Біла альтанка – це дітище Вайнгорта, сьогоднішня альтанка, не історична. Театр імені Гоголя – це теж його робота, він виступив співавтором і автором проекту. Відбудова ансамблю круглої площі. Цю концепцію також придумав Лев Семенович.

Нагадаю, Лев Вайнгорт понад 30 років був головним архітектором Полтави. Він прожив 81 рік і помер 1994-ого.