Полтавець Максим Запічний 17 днів захищав ДАП

22:04, 21 січ. 2019
 
Полтавець Максим Запічний 17 днів захищав ДАП

Чотири роки тому цього дня українських військових вивели із Донецького летовища. Тоді старий, і новий термінали Донецького міжнародного аеропорту імені Прокофьєва були повністю зруйновані. 17 днів пробув  у Донецькому аеропорті полтавець Максим Запічний. Потрапив туди 30-го грудня 2014-го і був сапером. У Донецькому аеропорту через майже три тижні перебування отримав вогнепальне поранення.  

 Максим Запічний,  воював у Донецькому аеропорту:  «У Донецький аеропорту  я та двоє моїх товаришів по службі (Юра та Ігор) заїхали 30-го груднія2014-го у новий термінал. У мене був позивний «Шерлок, бо я  палю люльку. У новорічну ніч було – 29. Грітися нам було ніде. У нас було кілька буржуйок, але й були дуже великі проблеми з дровами. І ми старалися дуже не топити, оскільки нас могли зафіксувати на теплові зори. Вічний стан холоду. Всі одягали на себе все, що могли.

 «Це не фото, це скріншот з відео, який дав мені один знайомий з 93-ї бригади. Щоб ви розуміли:  наскільки там було темно – ми всі запам’ятовували кількість кроків, тому що у нас під ногами була всюди купа сміття. І якщо у цій темряві збитися зі шляху, то можна не зрозуміти, де ти знаходишся» , - каже Максим Запічний.

Полтавський «кіборг» розповів: «У саперів був свій саперний пост, на якому знаходився пульт керування мінним полем. Наше завдання було контролювати, щоб цей пульт працював й вся електропроводка працювала, і за  наказом  ротного підірвати ту чи іншу міну».

15-го січня 2015-го року на Донецькому летовищі Максим Запічний отримав вогнепальне поранення у спину.

Максим Запічний,  воював у Донецькому аеропорту: «Мені пощастило. По інерції  куля трохи сковзнула (хоч і пробила бронежилет) я випав у двірний отвір. Хлопці встигли мене виштовхнути»

«У свій час я у армії не служив, та й у мирний час не планував служити. Але коли до нас прийшла війна… У мене таке переконання: може країна в нас не дуже, але батьківщина мені подобається. Тобто я виріши, що це мій обов’язок – підписати контракт»  - розповів Максим Запічний. 

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт між українськими військами та окупантами розпочалися навесні 2014-го. За летовище боролися 242 дні. В останні дні протистоянь з 19 до 20 січня 2015-го загинуло 58 армійців. Загалом загиблих, понад 200 людей. Від поранень під час боїв за Донецький аеропорт загинуло троє бійців з Полтавщини. Двоє з них молодші сержанти Збройних сил України: Дмитро Андрусенко  з Кременчуцького району та В’ячеслав Лисенко з Гадяцького району, повідомив заступник обласного військового комісара Едуард Бородай. Також у Донецькому аеропорту загинув  доброволець з Полтави Святослав Горбенко.