У Полтаві до Дня Соборності України вперше презентували лист Петлюри 1922 року

16:13, 22 січ. 2019
 
У Полтаві до Дня Соборності України вперше презентували лист Петлюри 1922 року

У Полтавському краєзнавчому музеї до Дня Соборності України  вперше презентували оригінальний лист, написаний Симоном Петлюрою 1922-го року. До музею експонат передали 2009-ого. Зберігають – в основному фонді музею. Також до свята підготували дві тематичні виставки.

Цей лист Симона Петлюри представляють вперше. Він написаний 1922-ого року до прем’єр-міністра Української народної республіки.

Оксана Сулима, співробітниця Полтавського краєзнавчого музею: Симон Васильович звертається до Лівицького, що треба вирішити бюджетні питання. Згадує про «галицьке питання». Бо за Варшавським договором 1920 року галицька земля була віддана Польщі.

За словами Оксани Сулими, лист експонуватимуть протягом одного дня, аби світло не нашкодило паперові. Далі – передадуть у фонди музею. Крім цього, у краєзнавчому – дві виставки до свята Соборності.

Ольга Вільховик, співробітниця Полтавського краєзнавчого музею: На 13 стендах експонуються експонати, присвячені подіям 1918-19 років, проголошення акту злуки УНР і ЗУНР на Софійському майдані. Можна побачити ось цю світлину і зрозуміти, наскільки наш земляк Петлюра мав підтримку. Після вигнання більшовиків із Фастова, як його зустрічали.

Тут – виставка до 100-річчя Тризуба. Це - зображення герба, зроблені нашим земляком Василем Кричевським.

Наталія Кузьменко, співробітниця Полтавського краєзнавчого музею:  Ми тут можемо побачити і велику державну печатку, великий герб, малу печатку і малий герб України.