Подружжя Кролевських з Гожулів згадують "Ланцюг єдності" 1991 року

17:58, 22 січ. 2019
 
Подружжя Кролевських з Гожулів згадують

Подружжя із Полтавщини Юрій та Валентина Кролевські, які живуть нині у селі Гожули Полтавського району, брали участь у «Ланцюзі єдності» 21 січня 1990-го року. 

29 років тому подружжя Кролевських долучилися до «Ланцюга єдності» у Житомирі. Приїхали туди із Кам’янця-Подільського, де тоді проживали.

Юрій Кролевський, брав участь у «Ланцюзі єдності»: Були членами Народного Руху. Вирішили ми провести таку акцію, щоб показати  єдність Заходу і Сходу. Виявилося так раптом, що нам немає чим добиратися. Люди, у кого був транспорт, садили у машини по 5 чоловік, ми їхали.

Валентина Кролевська, брала участь у «Ланцюзі єдності»: Коли ми приїхали - побачили таку кількість людей, що з ними не може справитися ніхто: ніякі міліцейські кордони, нічого. У мене зараз голос бринить. Дійсно, це згадуєш, як щось таке.

Юрій Кролевський, брав участь у «Ланцюзі єдності»: Було дуже приємно зустрічатися українців з різних частин України. Тоді був такий настрій, як на Майдані.  Ми всі браталися. Усі були брати,кожен знав, що йому робити.

Валентина Кролевська, брала участь у «Ланцюзі єдності»: Це було таке море синьо-жовтих прапорів. Це в той час була заборонена річ. Там, де стояли ми, десь 1-1,5 метри між людьми. Все рівно, це був «ланцюг».

Юрій Кролевський, брав участь
у «Ланцюзі єдності»: День Соборності – це є знак єдності українського народу. Вона ще не є та єдність досконала. Хочеться, щоб ми краще ставилися один до одного, були  милосердніші.

Нагадаємо, «Ланцюг єдності» зорганізували до 71-ї річниці Злуки УНР і ЗУНР. 21 січня 1990-го року люди, взявшись за руки, з’єднали Львів і Київ. Починався ланцюг в Івано-Франківську, йшов через Стрий, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир - до столиці.