Шостий день в Україні люди з інвалідністю можуть оформити пільговий квиток на потяг онлайн

18:47, 22 січ. 2019
 
Шостий день в Україні люди з інвалідністю можуть оформити пільговий квиток на потяг онлайн

Шостий день в Україні люди з інвалідністю можуть оформити пільговий квиток на потяг онлайн. Ця послуга діє на сайті «Укразалізниці» із 17 січня. До цього придбати пільговий квиток люди з інвалідністю могли у залізничних касах.

Щоб замовити квиток на потяг раніше Сергій Чумак їхав на залізницю. Там, через касу, оформлював його за посвідченням інваліда війни І групи

Сергій Чумак, купує квитки через залізничні каси:  Спочатку треба приїжджати на станцію, замовляти квиток, а потім другий раз приїжджати і викупляти його. Або доводилося когось просити, щоб людина з посвідченням йшла, замовляла, а потім вдруге йшла викупляти.  Усе це займало багато часу, мінімум два дні необхідно витратити, щоб замовити квиток»

З 17 січня цього року люди з інвалідністю можуть придбати пільговий квиток «онлайн». Таку функцію запустила «Укрзалізниця». 

Руслан Запорожець, представник Полтавської дирекції «Південна залізниця»: Для підтвердження права на оформлення, необхідно, щоб у базі даних Мінсоцполітики були внесені прізвище ім’я по батькові заявника.

Оформити проїзні документи через Інтернет можуть люди з інвалідністю, які належать до таких пільгових категорій: інваліди Великої Вітчизняної війни І, ІІ ІІІ групи та прирівняні до них люди; інваліди війни ІІ-ІІІ груп з числа учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, яким більше 85 років, а також інваліди війни І, ІІ та ІІІ групи та інваліди І, ІІ та ІІІ групи (за станом здоров’я). Придбати пільгові квитки «онлайн» можна дітям з інвалідністю до 6 років та від 6 до 18 років.

Сергій Чумак пробує оформити проїзний квиток через Інтернет. Обирає напрямок, дату, потяг та місце. Потім обирає категорію пільги та вводить номер посвідчення. Вписує своє прізвище та ім’я. Чоловіку видає помилку.

Світлана Матуйзо, начальниця обласного управління соцзахисту населення: «Під час оформлення пільгового квитка через інтернет у Централізованому банку даних з проблем інвалідності Мінсоцполітики перевіряється наявність інформації про посвідчення. Якщо результати перевірки некоректні, пільговий квиток не продається. Громадянам потрібно звернутися до органів соціального захисту населення, для перевірки інформації про пільгове посвідчення»

Начальник пасажирського сектору Полтавської дирекції залізничних перевезень Руслан Запорожець каже: нині послуга працює в тестовому режимі на сайті, у майбутньому буде доступна у мобільному додатку.