«Люблю людей. В моїй професії – це головне», – ведуча UA: Українське радіо Лтава Олена Никифоренко

«Люблю людей. В моїй професії – це головне», – ведуча UA: Українське радіо Лтава Олена Никифоренко

6 лип. 2021

Ведуча UA: Українське радіо Лтава Олена Никифоренко здатна будь-кого заразити невичерпною творчою енергією та натхненням. Вона веде радійні проєкти, пише пісні, створює картини та грає у виставах. Ми розпитали її про радійну журналістику, багатогранні захоплення і про те, як вона все встигає.  

Розкажіть, як прийшли на радіо?

У 1997 році, вже два роки знімаючи на телебаченні проєкт «Панянка», я паралельно спробувала втілити на радіо програму «Відверто», а за рік ініціювала ще один проєкт — нічну прямоефірну двогодинну програму «Темна ніч», яка була в ефірі 8 років поспіль. Досвід прямих ефірів вночі важко переоцінити. Це школа. Школа імпровізації та швидкого реагування. Після такого вишколу мене важко чимось здивувати чи налякати.

Що у цій професії любите найбільше?

Можливість креативу, неформального спілкування, величезну кількість незнайомих людей-спікерів, які після першого ж ефіру стають рідними і друзями, довіряють, радяться і залюбки приходять знову – поділитися новими ідеями, проєктами, досягненнями. Навіть вайбером готові давати інтерв’ю. Я люблю людей. В моїй професії – це головне. Без цікавого співрозмовника не буде цікавого ефіру, як би ведучий не старався. 

Що найскладніше у радійній журналістиці?

Найскладніше? Вміння слухати, чути і говорити одночасно. І не соромитися чогось не знати, перепитувати навіть у прямому ефірі, не боятися бути неідеальною. Мабуть, слухачі зрозуміють – я така сама як і вони, не «зіркова» ведуча, а співрозмовниця. Просто по інший бік приймача. Це викликає довіру людей. І я хочу і їм, і собі допомогти розібратися в темі, намагаюся говорити просто про складні речі. Почуття гумору рятує дуже часто. Вміння нейтралізувати гострі кути, нікого не образивши. Ставити провокаційні запитання, не переходячи на особистості. Але як на мене, все ж таки, найскладніше  – промовчати. Ось цьому я вчитимусь ще дуже довго.

Ви реалізували на радіо багато проєктів. Які з них найбільше запам`ятались і чим?

«Музичний екіпаж» подарував унікальну можливість співпраці з полтавськими композиторами, надихнув на «Музичні дворики», гітарні вечірки, літературні вітальні. «Темна ніч» – взагалі школа життя. «Арт-Майстерня» дала впевненість для занять живописом і класичним танцем (балетом), «Полтавщина поетична» переконала – треба видати книгу поезій. Так з’явилися мої «Ілюзії». Але найважливіше – що буде завтра. І я готова змінювати себе. На користь світової гармонії.

Як змінилось радіо за час вашої роботи?

Повністю змінився формат трансляцій, манера ведучих. Зник офіціоз. Але незмінною – і це найголовніше – залишилася довіра людей та потреба чути оперативні новини й просвітницькі програми.  Дякуючи подкасту на Mixcloud, їх можна переслуховувати. А соцмережі ще й дають можливість коментувати – зворотній зв’язок забезпечений. Не тільки ми говоримо – слухач також доносить свою думку. І в дискусії народжуються теми муйбутніх передач, а часто і довготривалих проєктів.

Розкажіть про творчість поза радіо.

Знаходити привід для радості – це мистецтво. Вдосконалююся у цьому напрямі щохвилинно. Нудьга та лінощі крадуть час життя. Тому створити інформаційний привід, рятуючись від них, і поділитися позитивом із тими, хто довкола, готова завжди. 

Після написання та захисту магістерської дисертації в січні 2020 року та отримання ступеню магістра за спеціальністю «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», часу в мене стало значно більше – і я почала здійснювати свої мрії.

За 2020-2021 рік: 

  • Моновистава «Гардероб»

За  останні півроку разом з полтавськими композиторами написала шість пісень: «Круто», «Нова пісня», «Голос весни», «Конвалії», «Повітря», «Остання подорож».

З аматорською театр-студією LIKE на вересень готуємо прем’єру експериментальної вистави 18+ «Сповідь балерини», де мені довірили головну роль. Щоб якісно підготуватись до ролі відвідую хобі-клас із класичного танцю – вперше стала на пуанти.

Звідки черпаєте енергію і як все встигаєте?

Якщо 24 години правильно розподілити – вистачить на все. Для сну – обов’язкові 8 годин. Залишається 16. Робочий день на студії – ще 8 годин. Потім до ночі – комунікації для майбутніх ефірів вже в телефонному режимі та соцмережах. І за решту 8 годин можна встигнути на репетиції в театр, на класичний танець, на живопис. Звісно, приготувати смачний легкий салат і суп (Чехов взагалі стверджував, що головне в житті – це суп), помити вікна, прибрати квартиру, навести лад у душі – приділити увагу близьким і друзям. Чи є якісь хобі поза творчістю? Мрію плавати – п’ять років поспіль ходила в басейн. Але після карантину так і не поновила тренування – творчість у пріоритеті. Проте, єдиний вихідний – неділю – хочу присвятити спорту: плавати!  Зараз готую персональну виставку живопису до 16 листопада – Дня працівників радіо, телебачення і зв’язку. Назва навіть є філософська – «40х50».

Нагадаємо, UA: ПОЛТАВА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

UA: Українське радіо Лтава можна слухати онлайн, у записі чи на FM-хвилях у Полтавській області:

  • Полтава 101,8 FM;
  • Лелюхівка 107,4 FM;
  • Красногорівка 106,3 FM;
  • Карлівка 106,2 FM;
  • Іскрівка 101,0 FM;
  • Переліски 102,5 FM;
  • Гадяч 103,1 МГц;
  • Лохвиця 105,5 МГц;
  • Лубни 100,1 FM;
  • Гребінка 101,4 FM;
  • Кременчук 105,4 FM.