Осінні телепрем’єри на регіональних телеканалах Суспільного

Осінні телепрем’єри на регіональних телеканалах Суспільного

7 вер. 2021

Історії тих, хто бореться за рівні права та незалежність, дослідження навколишнього середовища і традицій, розповіді про віддалені села, що зникають, та челендж із перевтіленнями — цієї осені зустрічайте на регіональних телеканалах Суспільного нові проєкти, відібрані на конкурсі ідей «Створюй із Суспільним»

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

У новому сезоні регіональне мовлення Суспільного збагатиться документальними та культурно-просвітницькими проєктами про традиції жителів, професії й ремесла, мистецтво й історію різних областей України. 

«Для всієї регіональної команди — це дуже очікувана подія. Позаду тисячі годин зйомок та експедицій у найрізноманітніші куточки країни і сотні годин інтерв’ю з місцевими мешканцями. З кожним новим готовим проєктом я особисто відкриваю для себе Україну трохи іншою, і від того вона стає ще ріднішою та прекраснішою. Я дуже сподіваюся, що схожі враження отримають і наші глядачі, адже це насамперед проєкти про них і для них», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Читайте також: «Децентралізувати можливості для журналістів»: дискусія про гіперлокальну мережу Суспільного на Lviv Media Forum

Нижче — про частину проєктів, які телеглядачі регіональних каналів Суспільного побачать уже цієї осені.

У документальному циклі «Діагноз: ВІЛЬНІ»  про «каральну психіатрію» в Україні часів СРСР і таємниці, які ховали за зачиненими дверима десятиріччями, зібрали унікальні архівні документи СБУ, свідчення очевидців, жертв каральної психіатрії та близьких. Відвертими розповідями тих подій поділяться, зокрема, дисиденти й політв’язні радянських таборів Степан ХмараЙосиф ЗісельсСемен Глузман та Мирослав Маринович7 вересня о 18:30 у телецентрі «Олівець» відбудеться передпоказ першого випуску документального серіалу.

Команда, що працювала над проєктом «Діагноз: ВІЛЬНІ»

Проєкт «Покоління. Паралелі», який телеглядачі також побачать у новому сезоні, — розповість про боротьбу українців, зокрема героїв з Вінниччини, за незалежність України. 

«Ми розповідаємо, як це було 100 років тому за часів визвольних змагань 1917–1921 років, понад 70 років тому в період розгортання УПА, і показуємо  боротьбу на сучасній російсько-українській війні. Події минулого ми відтворюємо за допомогою історичної реконструкції, а от сучасну історію глядачам розповідають ті люди, які творять її сьогодні. Це добровольці, військові, медики, волонтери», — розповідає авторка й керівниця проєкту Віта Приймак.

Проєкт «Баба Єлька», заснований кропивницькими журналістками й етновиконавицею, вже здійснив 70 експедицій в села Кіровоградської області в пошуках автентичної пісні й артефактів. З нього виросли кілька нових відгалужень — музичний проєкт YELKA, «Смачна Кропивниччина», «Танці з "Бабю Єлькою"», етнолабораторія «Баба Єлька». Команда презентувала свою роботу в Лондоні під час освітньої поїздки за підтримки Британської Ради, а також мала міжнародний проєкт обміну з польськими партнерами. Відтепер експедиції «Баби Єльки» можна буде переглянути у форматі телепрограми на Суспільному. Цікаві моменти поїздок, робота з зібраним матеріалом, друге життя віднайдених скарбів — про все це дивіться у програмі  «”Баба Єлька”. Експедиція на піч». Презентація телепроєкту відбудеться 10 вересня у Кропивницькому.

«12 серій телепроєкту відкриють завісу того, як твориться магія “Баби Єльки” в експедиціях, як триває робота над віднайденими скарбами традиційної народної культури в місті, для чого все це учасницям проєкту, які у свій вільний час і власним коштом відвідують чужих бабусь у віддалених селах області, а потім розповідають про них усьому світу, — каже продюсерка проєкту Олена Горобець. — “Баба Єлька. Експедиція на піч” — це, по суті, документальні фільми, що вийшли максимально чесними й відвертими. Адже і учасниці експедицій, і їхні сиві респонденти в якусь мить забували про те, що їх знімає камера, і поводилися природно. Це так, ніби ви самі поїхали з “Бабою Єлькою” в експедицію, ніби приїхали в гості до рідної бабусі».

Фото надане ГО «Баба Єлька»

«Сковорода. Гастробайки» — програма про гастрономічну спадщину Сумської області. Її ведучий — професійний ресторатор Денис Полак — подорожує віддаленими куточками Сумщини, занурюється в їхнє життя та побут і відшукує рецепти унікальних локальних страв. 

«Ми поринемо в місцевий побут, байки та легенди й будемо набувати народну гастрономічну мудрість», — говорить Денис Полак.

Телепроєкт «Голоси Донбасу» розповість глядачам історії 12 героїв віком до 18 років з Донецької та Луганської областей, які зруйнують міф про пасивність і бездіяльність мешканців сходу. Прем’єра проєкту запланована на наступний тиждень.

Пройшовши через низку трагедій, стикаючись із проявами побутового антисемітизму навіть сьогодні — євреї продовжують бути однією з активних національних спільнот країни. Такі люди й стали героями нового сезону проєкту «Люди Є», який побачать телеглядачі Суспільного восени. Про перший сезон можна прочитати тут.

Розповіді про давні села Тернопільщини, які зникають, та історії старожилів, що мешкали там усе життя, — про це дивіться у проєкті «Історії (не) забутих сіл».

А у серії фільмів «Мистецтво жити» про життя та творчість народних майстрів цього регіону. В кожному з них майстер характеризує місцевість, у якій проживає, та розповість, чому потрібно відвідати її.

У проєкті «Народжені рікою» допитливий журналіст і мандрівник Євген Артеменко у супроводі досвідченого гіда Любомира Коломійця вирушають на SUP-бордах водними стежками Черкащини — Рось, Тясмин, Ірдинь, Вільшанка, Золотоношка, Сула та Дніпро. Мета експедиції — дослідити, як у давнину відбувалося заселення берегів річок, як водні артерії використовувались у різні часи і в якому стані нині перебувають.

Фото Любомира Коломійця

«Вчитель» — це документальний освітній проєкт, який складається із 12 серій, 13 хвилин кожна. У серії відеороликів розповідають про вчителів, які працюють у спеціалізованих школах і класах. Наталія Захарчук, журналістка, котра працювала в проєкті, ділиться враженнями: «Проєкт став відкриттям. Познайомилися з цікавими вчителями, справді відданими справі. Які працюють за покликанням, люблять те, чим займаються. Вдячна за відвертість. Не хотіли здаватися кращими, ніж є, розумнішими. Говорили щиро».

Проєкт «Ок, я тобі поясню англійську» — відеопосібник з англійської мови для дітей. Цієї осені телеглядачі побачать другий сезон проєкту. Цього разу команда обрала для передпоказу сільську школу Чернівецької області.

«Ми показали наш перший випуск учням початкових класів — дітям, для яких ми й вигадали цей проєкт. Ми побачили їхню реакцію, зацікавлені погляди, і це круто. Хочемо бути корисними, хочемо створити продукт, який будуть дивитись, який радитимуть своїм друзям. Сподіваюсь, так воно і буде», — каже авторка проєкту Марина Буличева.

Фото з презентації проєкту «Ок, я тобі поясню англійську»

Телеглядачі побачать другий сезон проєкту «Сильні». Це історії людей, які є прикладом тих, хто бореться за рівні права. Героями проєкту є суспільними активістами й серед них — люди, які часто зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві. 

А також цикл документальних нарисів від команди з Дніпра — «Правдоборці». Персональні історії успішного захисту прав, які дають надію іншим постраждалим у схожих ситуаціях. У телепроєкті — розповіді про успішні прецеденти, які доводять, що за свої права варто боротись. 

Про долю повстанців йтиметься у телепроєкті «Українське підпілля на Волині». 2 серії про героїв-чоловіків, 2 — про жінок. Зйомки проходять у реальних місцях, де відбувалися події. 

«Завжди дуже хотіли зняти фільм про УПА, яка зародилась на Волині. Тим паче, що збереглися залишки архітектури того періоду, історичні місця, фотоматеріали, є дослідження істориків. Задум дуже серйозний: зняти 4 півгодинні серії на різні теми, в основі яких — історія звичайної людини, котра за покликом серця пішла виборювати незалежність України. Важливо, що Суспільне підтримало цей проєкт», — говорить режисер проєкту Сергій Шараєвський.

Фото — зі зйомок проєкту «Українське підпілля на Волині»

8 історій про лікарів різних ланок покажуть телеглядачам Суспільного у проєкті «Між життям та смертю». Ці медики в непростих умовах виконують надскладні завдання: рятують людям життя. Мета проєкту — підняти авторитет українського лікаря.

Документальний серіал з елементами реаліті-шоу «Сімейний портрет» покаже «перевтілення» сучасних мешканців Бессарабії у своїх пращурів, задля відтворення старої сімейної фотокартки. Команда проєкту зафільмувала цей челендж, демонструючи етнографію краю. 

Крім цього, вже стартував новий сезон міжрегіонального телепроєкту «Ранок на Суспільному». Команда впродовж двох тижнів виходила у прямий ефір з Одеси. 7 вересня проєкт повернеться у київську студію, звідки продовжуватиме дивувати телеглядачів, ділитися корисностями та розповідати найцікавіше про життя країни щобудня з 6:30 до 9:00

Також на глядачів чекає продовження проєкту «Дебати», що стартував улітку. Це програма, де у студії Суспільного зустрічаються спікери із протилежними поглядами на суспільно важливу тему для регіону. Восени телеглядачі побачать дебати від UA: СУМИUA: ЧЕРНІГІВ та UA: ТЕРНОПІЛЬ в ефірі усіх регіональних телеканалів. 

Цього року команда Суспільного починає розбудовувати гіперлокальну мережу універсальних журналістів, які працюватимуть на рівні об’єднаних територіальних громад. У вересні й жовтні команда мовника відвідає 10 громад у трьох пілотних регіонах проєкту (Чернігівській, Сумській та Харківській областях), де зустрінеться з мешканцями й запропонує їм долучитися до тримісячної навчальної програми. Кандидатам не обов’язково мати профільну медійну освіту. Головний фактор відбору — бажання та можливість співпрацювати із Суспільним, залишаючись на місці — у територіальній громаді. Це дозволить Суспільному стати ще ближчим до мешканців віддалених від обласних центрів містечок та сіл, знаходити та розповідати всій Україні унікальні історії громад і людей у них. 

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма відкритого відбору творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення. Минулого року на конкурсі відібрали 68 проєктів: 29 телеглядачі Суспільного побачать до кінця року. Ще 39 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.