Про примусово-добровільні батьківські внески дивіться у новій серії розслідувань «Лакмус»

Про примусово-добровільні батьківські внески дивіться у новій серії розслідувань «Лакмус»

7 жов. 2021

10 жовтня о 19:45 на всіх регіональних телеканалах Суспільного в ефір вийде шоста серія проєкту журналістських розслідувань «Лакмус». У випуску розкажуть, про примусово-добровільні благодійні внески у садочках Черкас.  Проєкт реалізували через відкритий конкурсний відбір «Створюй з Суспільним. Розслідування»

Побори в черкаських садочках заборонені з 2016 року. Втім, примусово-добровільні благодійні внески залишилися досі. Чому так відбувається та де межа між благодійною допомогою і поборами — з’ясовувала команда проєкту «Лакмус».

«Благодійність визначена законом як те, що є добровільним. Тобто ви самі визначаєте, кому ви несете свої гроші, у якому розмірі і на що їх мають використати ті, для кого ви ці гроші віддаєте, — розповіла журналістам «Лакмусу» співзасновниця ГО «Батьки SOS» Олена Бондаренко. — Тобто, якщо вам кажуть, встановлюють розмір суми: “Ви повинні щомісяця 50, 100, 200, 300”. У кого на скільки фантазії вистачить. Це вже не благодійність. Це вже побори».

Розслідувачі звернулись по коментарі до чиновників Черкаської міської ради, щоб з’ясувати, чи покриває фінансування дошкільних закладів освіти міста потреби дитячих садочків. 

А ще команда журналістів звертає увагу на те, що вимушена благодійність, на жаль, вже звичне явище для батьків. 

«Коли вимушена благодійність безплатної освіти стає вже нормою і перестає викликати зайві запитання батьків, чиновники перестають шукати фінанси в тих обсягах, які покрили б всю потребу. І починають бачити інші способи витратити ваші податки», — підсумовує ведуча проєкту «Лакмус» Ірина Малюкова.

Нагадаємо, у першій серії проєкту «Лакмус» йшлося про зловживання на харчуванні у дитячих садочках. Автори зазначали, що саме небайдужість людей часто є каталізатором для подолання корупції.

У другій серії журналісти-розслідувачі зʼясовували, як виділяють землю учасникам АТО/ОСС

Як у Черкасах ремонтують дороги та тротуари і хто на цьому заробляє — дивіться у третьому випуску програми «Лакмус».

Серія «У пошуках інвестицій» доступна для перегляду за посиланням.

П’яту серію про «зелені» тарифи та води річки Рось дивіться тут.

Нагадаємо, UA: ПОЛТАВА разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.