Фотопроєкт Суспільного про командирів, народжених за Незалежності: «Волина» з Полтави

Фотопроєкт Суспільного про командирів, народжених за Незалежності: «Волина» з Полтави

24 сер. 2022

31-шу річницю Незалежності ми зустрічаємо із понад двома тисячами кілометрів фронту. На кожній ділянці — молоді командири та командирки, які в різний спосіб потрапили до війська — за вибором, за покликанням, за необхідністю. Цього дня команда Суспільного Мовлення хоче показати їхні обличчя. Усіх наших героїв об’єднує бажання бути зі «своїми людьми, там, де найважче». 

Читайте також: Суспільне презентувало фотопроєкт про військових командирів, народжених за Незалежності

«Волина» — Сергій Волинський, 30 років, родом з Полтави. Т.в.о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ, у званні майора.

20 травня 2022 року вийшов з території «Азовсталі» у Маріуполі та перебуває в «Оленівці» на території «ДНР». 

22-річний «Волина» був серед військових, які не зрадили присязі в Криму та вийшов на материкову Україну. «Він почав служити в Миколаєві, де базується частина морської піхоти. Так здійснилася його мрія — він став морським піхотинцем», — говорить сестра «Волини» Тетяна. Сергій обрав професію військового ще у 9 класі та вступив до військового ліцею у Кременчуку.

Широкомаштабна війна застала «Волину» в Маріуполі. У квітні 1000 морпіхів разом з полковником Володимиром Баранюком вийшла з території комбінату імені Ілліча та потрапила у полон, решта 200 військових — прорвалася на «Азовсталь». Операцією зі з’єднання з «Азовом» командував Сергій, він і перейняв керівництво над морпіхами. Понад місяць вони виконували бойові задачі, а 21 травня після наказу головнокомандувача вийшли з території «Азовсталі», щоб зберегти життя особового складу.

«Коли я була на обміні 29 червня, там були хлопці, морські піхотинці, які вийшли з “Азовсталі”. Я сказала, що я сестра Сергія Волинського, і запитала, чи чули вони щось про нього. Один з них із подивом сказав: “Ви сестра “Волини”?! Мені “Волина” врятував життя, він мене витягнув!” Цей хлопець був поранений», — каже Тетяна.

Сестра «Волини» про те, що для нього значить незалежність: «Сергій говорить, що коли ти виховуєш свого сина, ти виховуєш і свого онука. Тобто ми не живемо лише сьогоднішнім, а маємо турбуватися і про те, якою країна буде в майбутньому. Його мрія — мати велику родину, будинок біля моря та собаку, і щоб його син та інші діти мали можливість мріяти не про закінчення війни, а про те, як вони створюватимуть українське диво. Мені здається, саме це захищає мій брат».

Читайте також: Про відважних українців минулого та сучасності — у спецпроєктах Суспільного до Дня Незалежності

Про командирів з інших регіонів можна прочитати за посиланням. 

Команда фотопроєкту:

Авторка проєкту, фотографка — Аліна Смутко

Фоторедакторка — Вікторія Курчинська

Продюсерки — Наталія Шимків та Анастасія Ісаєнкова

Авторка ідеї та редакторка проєкту — Христина Гаврилюк

За допомогу в створенні фотопроєкту вдячні: пресофіцерці 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» Ірині Рибаковій; речниці Українського добровольчого батальйону «ОДЧ Карпатська Січ» Василині Наконечній; старшому солдатові 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр» Владиславу Косовському.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.