Стартувало навчання для майбутніх гіперлокальних кореспондентів Суспільного з Полтавщини

Стартувало навчання для майбутніх гіперлокальних кореспондентів Суспільного з Полтавщини

4 гру. 2023

Минулого тижня розпочалось навчання групи курсу мультимедійної журналістики для гіперлокальних кореспондентів, яка об’єднала учасників з Дніпропетровської та Полтавської областей.

Учасники/-ці навчання поділилися враженнями від першого тижня роботи з тренерами курсу та цінності інформації, яку вони отримують. 

Читайте також: Суспільне Медіатека — відкрита платформа унікальних архівних відео та аудіо Суспільного

Людмила Хоменко має освіту філолога і працює в школі, але дуже хотіла вступати на факультет журналістики, саме тому зацікавилась навчанням в академії Суспільного.

«Чудовий формат навчаня — одержану на лекціях інформацію ми відразу можемо відпрацювати на практиці і отримати розгорнутий коментар від експертів»,  —  говорить Людмила Хоменко.

Анатолій Чернишенко —  соціальний працівник, студент та співробітник музею.

«За підсумком першого тижня навчання хочу сказати, що є моменти, коли важко засвоювати таку велику кількість інформації, але ці знання – безцінний скарб для мене у особистісному розвитку. В майбутньому планую саме з журналістикою пов‘язати свою професійну діяльність. Безмежно вдячний спікерам проєкту Гіперлокальної мережі – Ангеліні Карякіній, Лук’яну Галкіну та Євгенії Моторевській за цікаві та надзвичайно корисні лекції. Кожен з них – професіонал своєї сфери, у кожного свій підхід до подачі матеріалу»,  — розповідає Анатолій Чернишенко.

«Інформація, на мою думку, надважлива. Я, як журналістка з перервою через декретну відпустку, вважаю, що пропустила багато. Хоч і постійно слідкувала за змінами та нововведеннями. Але в нашій професії важливо не тільки оперативність та точність, а й уміння постійно вчитися та вдосконалювати знання. Для мене це навчання — можливість рухатися вперед у своїй професії відповідно до реальностей нашого часу»,  — зазначає слухачка курсу Марина Пахуща.

Читайте також: Повідомляйте новини: як зв`язатися із Суспільним на Полтавщині?

Навчання триватиме чотири тижні і включатиме теоретичні онлайн-лекції . Учасники довідаються:

  • про стандарти журналістики, пошук тем, планування контенту та принципи конвергентної журналістики;
  • що таке сторітелінг і як він працює, як розробити тему й підготуватися до знімань; 
  • чому важливо проводити фактчекінг, як протидіяти дезінформації й розвивати критичне мислення;
  • основи знімання та монтажу в умовах війни.

З майбутніми гіперлокальними журналістами Суспільного працюватимуть:

  • Ангеліна Карякіна, медіаменеджерка та журналістка, радниця голови правління Суспільного Мовлення;
  • Анна Цигима, режисерка документальних проєктів і фільмів Лабораторії Журналістики суспільного інтересу;
  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура;
  • Євгенія Моторевська, українська журналістка й відеопродюсерка документальних проєктів, керівниця відділу журналістських розслідувань The Kyiv Independent.

Нагадаємо, у межах проєкту розбудови гіперлокальної мережі Суспільне отримало 250 заявок на навчання мультимедійної журналістики в Академії Суспільного Мовлення від жителів 32 громад Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини. Команда проєкту проаналізувала заявки і обрала студентів з кожної області. Сформовано три навчальні групи, згодом найкращі студенти курсу отримають можливість працювати в команді Суспільного і необхідну для цього техніку. Перша група студентів, з Рівненської й Черкаської областей, розпочала навчання 13 листопада. 

Після завершення навчання для всіх груп, 25-29 грудня, кращі студенти отримають пропозицію стати гіперлокальним кореспондентом Суспільного у своїй громаді.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

У Полтавській області — це телеканал Суспільне Полтава та Українське Радіо Полтава

Дивитись Суспільне Полтава та слухати Українське Радіо Полтава онлайн можна на сайті філії. 

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.