«Креативну людину важко зупинити», –  журналістка UA: Українське радіо Лтава Олена Никифоренко

«Креативну людину важко зупинити», – журналістка UA: Українське радіо Лтава Олена Никифоренко

30 чер. 2020

Журналістка UA: Українське радіо. Лтава Олена Никифоренко працює на радіо «Лтава» вже понад 20 років. Вона не лише веде програми, але й пише вірші та пісні.

Цього року Олена Никифоренко отримала Спеціальну відзнаку Національної спілки журналістів України «За кращий журналістський матеріал» на конкурсі «Журналісти проти епідемії» за серію авторських радіопрограм «На карантині» та авторський проект «Сатурація».

Ми розпитали журналістку та поетесу про відзначені проекти та про творчі плани на майбутнє.

Як виникла ідея створити програми «На карантині» та «Сатурація»?

  Ідея створити серію цих програм виникла у мене оперативно – як реакція на ситуацію в країні, – розповідає Олена Никифоренко. – Телефоном, дотримуючись рекомендацій не запрошувати гостей в студію, спілкувалася з фахівцями різних галузей, намагалася підтримувати моральний дух слухачів. Серію програм так і назвала – НА КАРАНТИНІ. А проєкт «Сатурація» я вирішила започаткувати з метою підтримки поетів, музикантів, акторів. Творчі люди вразливі, особливо потребують визнання, зворотнього зв’язку, їм вкрай необхідна комунікація, креативне середовище. І мій проєкт «Сатурація»  – віртуальний майданчик для полтавських митців. В період  комунікативних обмежень таке спілкування рятує від усамітнення, дає наснагу, відчуття потрібності.
Подкасти цих програм можна слухати онлайн.

Як дізнались про Спеціальну відзнаку, якими були перші емоції?

  Спершу я пораділа за колег, матеріали яких здобули перші премії в різних номінаціях конкурсу. Приємно відчувати, що 130 матеріалів були подані на конкурс. Значить – журналісти розуміють свою місію – підтримувати моральний ресурс своєї аудиторії саме в час пандемії. У переліку спеціальних відзнак я побачила назви своїх проєктів. Зраділа, що мої ідеї та праця творчого колективу Українського радіо Лтава не залишилася без уваги.

Як давно працюєте на UA: Українське радіо Лтава?

  Я працюю на радіо «Лтава» з 1997 року і на UA: Українське радіо. Лтава з моменту трансформації. За цей час вела чимало авторських проєктів: Відверто, Темна ніч, Світ на долоні, Ваш день, Музичний екіпаж, Арт-Майстерня, Музичний карантин, Полтавщина поетична, На карантині, Сатурація.

Які теми ваші улюблені?

      Мій напрям – культура, музика, література.  Але я – «універсальний солдат», маю три вищих освіти – інженер-будівельник, економіст, магістр аудіовізуального мистецтва і виробництва.

Люблю всі свої проєкти – інакше просто не ініціювала та не вела їх. У кожного є родзинки, і вони всі мною придумані та втілені. А оскільки я ще й пишу вірші та пісні, видала книгу поезій «Ілюзії», знімаю кліпи – тому «Музичний екіпаж» однозначно мій фаворит. До речі, першого липня цьому проєкту виповнюється чотири роки.

Чим здивуєте найближчим часом?

      Увесь липень розписаний погодинно. Креативну людину важко зупинити. Ось так минає мій робочий день, дякую колегам, що зафільмували. Пишу нові композиції, готую матеріали для нового конкурсу НСЖУ, на осінь спільно із Полтавським осередком Національної спілки композиторів України плануємо творчій вечір. А далі – зимові проєкти.  Коловорот ідей!