23 квітня на Суспільному відбудеться онлайн-обговорення проблем ромської молоді в Україні

23 квітня на Суспільному відбудеться онлайн-обговорення проблем ромської молоді в Україні

22 кві. 2021

23 квітня о 12:00 відбудеться онлайн-обговорення, де представники ромської спільноти, правозахисники, громадські активісти, команда й герої фільму «Невидима правда» обговорять проблеми, з якими в Україні стикається ромська молодь, а також роль медіа у розвитку й утвердженні толерантності в суспільстві. Ініціює подію UA: Суспільне мовлення.

Читайте також: «Брехня від політиків. Перевірка» — фактчекінг заяв політиків в ефірі регіональних телеканалів Суспільного

Прем’єра короткометражної стрічки Суспільного «Невидима правда» відбулася минулого тижня. Герої фільму поділилися з телеглядачами своїми мріями та викликами, які змушені долати щодня, — зокрема через стереотипне ставлення суспільства до ромської спільноти. Переглянути документальний фільм «Невидима правда» можна на Youtube-сторінці телеканалу UA: ПЕРШИЙ:

Початок трансляції зустрічі-обговорення — 23 квітня о 12:00 на фейсбук-сторінці події Суспільного мовлення. Ставте свої запитання й пишіть відгуки про фільм «Невидима правда» у коментарях — наша команда озвучить їх під час трансляції. 

Модераторка зустрічі — Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин на Суспільному.

Спікери:

  • Сергій Пономарьов, керівник Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження». Тема: «Формування образу спільноти у медіа».
  • Анжеліка Бєлова, президентка ГО «Об’єднання ромських жінок “Голос Ромні”». Тема: «Взаємозв’язок освіти й самореалізації ромських дівчат».
  • Ольга Веснянка, медіатренерка, правозахисниця, консультантка Ради Європи, зокрема проєкту «Захист прав національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні». Тема: «Медіа для всіх: досвід ромської і проромської журналістики».
  • Марія Фрей, генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного. Тема:  «Роль медіа у розвитку толерантності у суспільстві».
  • Дмитро Ананьєв, член Наглядової ради Суспільного з питань нацменшин. Тема: «Навчання як вибір».
  • Олена Богдан, голова Держслужби України з питань етнополітики та свободи совісті. Тема: «У пошуках ідентичності та порозуміння».
  • Сергій Єрмошкін, секретар Ромської ради України. Тема: «Чому створення Ромського архіву є невідкладним завданням усього народу?»
  • Роман Кабачій, український історик, журналіст, публіцист, медіаексперт. Тема: «Культурна діяльність і творчість молодих ромів».

Також до обговорення долучаться: 

  • Дарья Карякіна, ексчленкиня Наглядової ради Суспільного з питань нацменшин.
  • Юлія Кондур, очільниця Ромського жіночого фонду «Чіріклі».
  • Зола Кондур, координаторка проєкту Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні».
  • Ольга Ковальська, головна спеціалістка відділу аналітики і стратегічного планування Держетнополітики.
  • Денис Терещенко, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності Голови ДЕСС (ромські питання).
  • Радoслава Кабачій, менеджерка ініціатив у сфері культури МФ «Відродження».
  • Сімона Нестеренко, авторка проєкту «Романо джівіпен» на UA: ЗАКАРПАТТЯ.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.