39 дітей з особливими освітніми потребами пішли цьогоріч до першого класу у Полтаві

15:59, 11 вер. 2019
 
39 дітей з особливими освітніми потребами пішли цьогоріч до першого класу у Полтаві

Про це повідомив директор міського інклюзивно-ресурсного центру Сергій Зайцев. Таких першокласників у другій міській школі шестеро.

Ірина та Олександр Полуницькі відводять 7-річного сина Андрія до другої Полтавської школи. Він навчається в інклюзивному класі. Хлопець хворіє на аутизм.

Мама Андрія Ірина Полуницька: «Зараз просто проходить адаптація до великого колективу, тому що в класі 29 учнів. Поки що йому подобається, зранку йде з радістю. Про позитивну динаміку говорити, мабуть, зарано, будемо вірити, що вона обовязково буде. Я думаю, що учні першого класу будуть показувати Андрію приклад гарної поведінки».

Разом з Андрієм у класі навчається ще один учень з особливими освітніми  потребами. Вони вчаться за загальноосвітньою програмою.

Учителька Тетяна Сінайко розповідає:  «Урок у першому класі триває 35 хвилин. У нас 3 дні на тиждень по 5-ть уроків і двічі на тиждень по 4-ри уроки. Якщо діти з особливими потребами втомлюються, то у них є ресурсний клас, туди їх відводять, вони беруть завдання і там допрацьовують». Ми взагалі перший рік працюємо з інклюзивною освітою, тому вчимося разом з усіма.  Ніяких курсів ми не проходили, окрім того, що під час проходження сертифікації здавали екзамени та тести».

 

Допомагає Андрію під час уроку вчитель-асистент Анна Камінська.

Вчитель-асистент Андрія Полуницького Анна Камінська каже: «Під час уроків я допомагаю Андрію сконцентрувати увагу, реагувати на вчителя. Під час уроку допомагаю щось прописати, дописати, стараємося по-максимуму, щоб всі завдання виконував самостійно».

Всього інклюзивних класів для першокласників тут три, розповідає заступниця директора школи Надія Царинна.

Заступниця директора школи Надія Царинна каже: «Розпочали навчання з першого вересня 6-ро діток з особливими освітніми потребами. Четверо із аутистичним спектром розладу і двоє з іншими розладами.  З ними працюють вчителі-асистенти.  Зараз створено індивідуальний план, в який включена загальноосвітня програма повністю і додаткові корекційні заняття: розвиток мовлення, соціально-побутове орієнтування і ритміка». 

 

Директор міського інклюзивно-ресурсного центру Сергій Зайцев каже: «Станом на сьогодні в нас є 39 діток з особливими освітніми потребами, які вперше пішли до школи в перший клас. На даний момент 19 середніх шкіл мають інклюзивні класи. Це плюс пять в порівнянні з минулим навчальним роком».