14-річний тхеквондист Ростислав Єфименко готується до чемпіонату Європи

16:24, 18 вер. 2019
 
14-річний тхеквондист Ростислав Єфименко готується до чемпіонату Європи

Він член національної збірної і місяць тому повернувся зі світових змагань. А журналістам Суспільного розповів: усе сталося випадково і цьогоріч взагалі не планував змагатися. Про підготовку спортсмена - у сюжеті Юлії Логвиненко.

 

Своє щоденне тренування Ростислав розпочинає з обряду теквондо - зав’язування пояса.

- У таеквондо існує 9 ступенів чорного пояса. На даний момент у мене перший. Що його отримати, потрібно здати іспит, як і для отримання будь-якого іншого пояса. Чорний пояс дев’ятого дана мають до десятка людей у світі.

Йому 14, третину життя займається таеквондо.

"На тайквондо потрапив зовсім випадково, туди відвів молодший брат. Інколи сваримося, але до бійки ніколи не доходило", - розповів як почав займатися теквондо юний спортсмен.

"Те, над чим мені треба тренуватися - це різні тактичні прийоми", - вважає тхеквондист.

Це вправи для вибухової сили ніг - процес контролює Заслужений тренер України Юрій Шавиро. Тренує Ростислав і старт - при ньому задіяні групи м’язів як при виконанні базових ударів таекондо.

"Техніка, я б не сказав, що в мене ідеальна і дуже професійна.. Але її в принципі достатньо", - вважає спорстмен.

Вагова категорія Ростислава - понад 65 кілограм, хлопець входить до кадетської збірної України.

"В цьому році я навіть не зовсім планував іти на відбірний етап до чемпіонату України. Можна сказати це зовсім випадково сталося. Я навіть не планував брати участь у чемпіонаті області", - розповів спортсмен.

"Ростислав по-своєму дуж е специфічний спортсмен. Бували такі випадки, коли РОстислава треба трохи розізлити, трохи його збадьорити. І тоді він показує саме той результат, який нам потрібен", - розповів тренер Юрій Шавиро.

У лютому Ростик став чемпіоном Полтавщини, у березні - переможцем України.

"Більше всього подобається підхід тренера, і сама атмосфера. Тайквондо дає як духовну, так і фізичну силу. В будь-яких ситуаціях. І в тому моменті, коли потрібно постояти за себе", - розповів Ростислав.

А це чемпіонат світу серед кадетів в узбецькому Ташкенті. Там полтавець виборов п’яте місце.

"Ростиславу там не вистачило деякого досвіду міжнародних. Бо для нього це був перший досвід взагалі виїзду закордон. Ми переглянули поєдинки, зробили аналіз, більше уваги приділяємо тактиці поєдинку. Не використовував свій захист так, як він вміє", - розповів про підготовку наставник Юрій Шавиро.

Чемпіонат Європи з тайквондо відбудеться в іспанському місті Марина Дор з 1 по 3 жовтня. Щоб стати призером Ростику необхідно виграти щонайменше 3 бої.

- Дуже хочеться привезти медаль на Полтавщину.