Від сьогодні за перевезення дитини без автокрісла водіїв штрафуватимуть

18:04, 20 лис. 2019
 
Від сьогодні за перевезення дитини без автокрісла водіїв штрафуватимуть

Від сьогодні за перевезення дитини без автокрісла водії платитимуть щонайменше півтисячі гривень штрафу. В Україні набув чинності відповідний закон. Стосується це всіх автівок, зокрема й таксі. У разі повторного порушення штраф збільшується до восьмисот п’ятдесяти гривень.

Андрій Приходько пристібає свого чотирирічного сина Данила до дитячого автокрісла. Придбав його, каже, 2 роки тому.

«Я бачу лише переваги. Дитина весь час розташована в одному місці, її не треба тримати. У випадку різкого гальмування вона не полетить, не вдариться обличчям чи рукою.Якщо він засинає, він спокійно може лежати і спати».

Що може трапитись з непристібнутою дитиною під час аварії показують поліцейські. Це – манекен чотиримісячної дитини. Немовля – без паска безпеки та автокрісла. Далі – момент аварії.

510 гривень – за перше порушення, 850 – за наступні протягом року. Такі штрафи відсьогодні платитимуть водії, які неправильно перевозитимуть дітей.

Катерина Григоренко, прес-офіцерка патрульної поліції Полтавщини каже:

«Батькам треба розуміти, що це не для сплати штрафів, а для дитячої безпеки. Чому автокрісло?! Воно зменшує ризик травмування в ДТП. За 10 місяців цього року в Україні травмувалось близько 3800 дітей. З них більше 140 дітей загинули в цих ДТП».

Автокрісла мають бути в усіх авто, де їдуть діти до 12 років та нижчі за 145 сантиметрів. Ці правила стосуються й таксі, - говорять у поліції. Але навмисно шукати порушників правоохоронці не будуть.

Олексій Білошицький, заступник начальника Департаменту патрульної поліції говорить: 

«Є 10 підстав, на яких поліцейський має право зупинити транспортний засіб. На цих підставах ми і будемо зупиняти. Ніяких змін до підстав зупинки транспортного засобу - не було внесено. Але якщо ми зупиняємо траспортний засіб і виявляємо додатково ще це й це правопорушення реагуємо однозначно».

Нагадаємо, цей закон нардепи ухвалили 29 жовтня. Його президент Володимир Зеленський підписав 15 листопада.