На Полтавщині розпочали обласний військово-патріотичний проект «Жіночий батальйон»

18:02, 30 лис. 2019
 
На Полтавщині розпочали обласний військово-патріотичний проект «Жіночий батальйон»

Упродовж двох днів близько сотні дівчат вивчатимуть тактику, медицину та десантну підготовку. Це робитимуть під час обласного військово-патріотичний проекту «Жіночий батальйон». Він стартував сьогодні у селі Клюсівка Новосанжарського району.

 

Розпочинають «Жіночий батальйон» із шикування на плаці. Строєм дівчата розходяться на локації. Цього разу учасниць близько сотні.

Ініціатор проекту Олег Бариш каже: «Ми їх розподілили на три взводи, бо темніє рано, щоб ми встигли виконати робочу програму. Зимовий цикл ми зробили з акцентом на ті завдання, які вирішують підрозділи Нацгвардії і десантно-штурмових військ».

Одне із завдань – тактичні вправи. Дівчата переміщаються лісом із навчальною зброєю. Мають влаштувати засідку. Оксана на такому вишколі ушосте.

Учасниця проекту Оксана Шаталіна говорить: «Ми зараз чекаємо доки підійде інша група, ми в засідці. Як тільки вони будуть іти, ми будемо атакувати. Кожна засідка різна, залежно від ситуації. Ти або групуєшся і відступаєш, або йдеш в атаку. Дуже цікаво».

Інструктор проекту Микита Шамота розповів: «Впоралися непогано. Я б не сказав, що зовсім складно. Ми готували завдання максимально легкі, прості, які не буде складно виконувати».

Дівчата відпрацьовують десантну підготовку – навчаються стрибати з гелікоптера та займати бойові позиції. Схоже завдання на локації поруч.

Інструктор Юрій Яковенко каже:

«Ми зробили імітацію спуску з гелікоптера військовослужбовців з мінімальним набором спеціального спорядження. Складність – у самому десантуванні із нашого імітованого майданчика».

Виконує завдання Владислава. Вона студентка, вчиться на військовій кафедрі. Спуск виконувала разом із командою.

Учасниця проекту Владислава Безрідна каже: «Для першого разу, дівчата були вперше, гарно справилися. Вони молодці великі. Найскладнішим було правильно розвернутися, щоб спуститися спиною вниз, а не обличчям. Бо якщо спускаєтеся вниз, то можете зачепитися і себе вдарити».

Для дівчат участь у дводенному проекті безкоштовна.

Начальник обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олександр Буцький говорить: «За гроші з обласного бюджету перебувають. Суму – традиційно ми не кажемо. Організатори – управління у справах сім’ї, молоді та спорту, співорганізатори – цілий ряд організацій. І клуб «Воїн», козацтво, Товариство сприяння обороні України, Нацгвардія і Нацполіція».

За словами Олександра Буцького, обласний військово-патріотичний проект «Жіночий батальйон» влаштовують водинадцяте із 2014. Це – раз на півроку. Цього разу його завершать 1 грудня.