ВІЛ-інфікований полтавець Петро лікується і проходить замісну терапію

10:07, 1 гру. 2019
 
ВІЛ-інфікований полтавець Петро лікується і проходить замісну терапію

Півмісяця тому полтавець Петро дізнався що ВІЛ-інфікований. До цього вживав наркотики. Тепер чоловік лікується і проходить замісну терапію. Каже, що звикає до свого статусу і не хоче, щоб його побачили знайомі. Тому приховує обличчя.

Петро Іванович шкутильгає на ліву ногу. Це, каже,  через ослаблений імунітет. Полтавець 2 тижні тому дізнався, що ВІЛ-інфікований.

«Запропонував чоловік. Каже: пішли кров здаси на ВІЛ. Я взагалі не думав, що він в мене може бути. Прийшов у СНІД-центр, дали соцпрацівника. Мені допомогли, усе дали - я ще був наркозалежним до цього. І є», - розповів полтавець Петро.

Тепер чоловік раз на місяць приходить до обласного СНІД-центру. Тут він отримує замісну терапію та лікування. Соцпрацівник від благодійної організації «Світло надії»  Андрій Іскра консультує і підтримує полтавця психологічно. Він каже:

Люди закриваються, нічого не хочуть робити. Важлива підтримка соціальних працівників. І дати зрозуміти людині, що сьогодні, за умови лікування, це хвороба не смертельна. Лікуючись, людина може зберегти своє життя».

Про особливості СНІДу та ВІЛу полтавцю розказали у Центрі. Петро пояснює:

«В СПІД-центрі мені пояснили, що це не так і дуже смертельно. Депресії допомогли мені уникнути. Ослаблений дуже організм, слабість. До цього і працював і все таке. Тут я тільки пару тижнів знаходжусь, то тільки вигрібати починаю», - пояснив Петро.

Поки Петро адаптується і відновлює імунітет.

Тут у благодійній організація безкоштовно працюють з хворими на ВІЛ чи СНІД із 2005-го року, каже соцпрацівник Андрій Іскра:

«До цього люди, які дізнавалися про свій ВІЛ-позитивний статус, йшли додому і очікували смерті. Медицина, наука не стоїть на місці. Лікування ВІЛ є, кожен день треба приймати, без пропусків і запізнення. Вірус ВІЛ блокується, береться під контроль і людина живе повноцінним життям».

Про своє теперішнє життя Петро говорить:

«Я зараз приймаю терапію, кажуть, що все буде гаразд, що з цим можна жити. Зараз, звичайно, про все шкодую. З’явилася надія, життя дано одне».

Чоловік розповів: вдома на нього чекають здорові дружина і двоє дітей.

За даними обласного центру профілактики ВІЛ-інфекції, на диспансерному обліку на Полтавщині перебуває 3 566 інфікованих. Це станом на вересень цього року.