Анонімний благодійник пожертвував гроші на будівництво храму ПЦУ біля обласної лікарні

19:14, 18 лют. 2019
 
Анонімний благодійник пожертвував гроші на будівництво храму ПЦУ біля обласної лікарні

Анонімний благодійник пожертвував гроші на будівництво храму Православної церкви України біля обласної лікарні. Звести його не можуть, бо земля належить до природно-заповідного фонду. Про це розповів архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір. Будувати почнуть, коли фактичні межі парку будуть визначені,  а  міська влада компенсує у природно-заповідний фонд решту земель, каже директор обласного департаменту екології Максим Брикульський. 

На території обласної лікарні хочуть збудувати храм. Гроші дав анонімний меценат, каже Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

Ми дуже часто зіштовхуємо з тим, що люди приходять у Свято-Успенський Собор, просять молитви, молебні, сповідь у зв’язку із хворобою рідних, близьких. Потреба у такій духовній підтримці існує, каже Федір, архієпископ Полтавський та Кременчуцький ПЦУ

Це - проект майбутнього храму.  Його розробив полтавський архітектор Микола Карюк.

Ось схема центрального входу і парку перед будівлею обласної лікарні. Це ідея розташування архітектора. Хоча, є інший варіант розташування. Це перехрестя вулиці Шевченка та Гоголя. Так, щоб храм був доступний і з вулиці для звичайних людей і з території лікарні, каже Федір, архієпископ Полтавський та Кременчуцький ПЦУ


Уся територія обласної лікарні, разом із парком, входить до зони природно-заповідного фонду.

Це означає, що жодних будівель, що жодних об’єктів там не може бути.

Площа парку обласної лікарні, згідно з документацією, яку створили у 70-х роках минулого століття, – 13 гектарів. Фактичні межі парку – до двох гектарів, каже директор обласного департаменту екології Максим Брикульський. Пояснює: у документах тоді допустили помилку. У грудні 2018-ого Мінприроди погодило змінити площу цього парку.

«Мінприроди схвалює зазначене клопотання та погоджує зміну меж Пам’ятки з загальної площі 13 гектарів до 1,72 гектара, за умови недопущення зменшення площі природно-заповідного фонду Полтавської області». 

Ми підготували і направили у перших числах січня цього року відповідне звернення до Полтавського міськвиконкому. І запропонували їм прийняти рішення - привести у відповідність фактичну площу парку до тих, що існує. Визначити ті землі у межах міста, (більше 10 га) для заповідання. Наразі відповіді немає, каже Максим Брикульський, директор обласного департаменту екології:

"Ми на даний момент вивчаємо цю ситуацію. Треба цю роботу починати у масштабах міста. І провести дослідження, з’ясувати, скільки і які парки займають яку територію, щоб можна було впорядкувати дану документацію", говорить Олександр Кісільов, голова комісії із земельних відносин, природокористування Полтави

 Парк обласної лікарні як об’єкт природно-заповідного фонду створений 1975-го року.