Із першого березня українцям мають збільшити пенсію щонайменше на сто гривень

20:41, 19 лют. 2019
 
Із першого березня українцям мають збільшити пенсію щонайменше на сто гривень

Із першого березня українцям мають збільшити пенсію щонайменше на сто гривень. Про це повідомив перший заступник начальника обласного Пенсійного фонду Володимир Носенко. Це пов’язано зі зростанням прожиткового мінімуму на 1322 гривні. За його словами, пенсії перерахують автоматично, коли уряд ухвалить відповідну постанову. 

Полтавка Антоніна Любавіна - 11-ть років на пенсії. Минулого року отримала надбавку - 206-ть гривень.

Я пропрацювала на полтавській хлопко-прядильні 35-ть років. Я ветеран праці. За ці роки моя пенсія з’їхала на мінімалку. А я пропрацювала весь час в цеху не прибиральницею, а на станку. Квартира в мене однокімнатна. Треба за неї заплатити 2 тисячі. А пенсія в мене рівно 1700. Не вистачає ні за квартиру заплатити, ні на хліб та до хліба купити, каже Антоніна Любавіна, пенсіонерка.

Збільшення пенсій має бути щорічним та автоматичним починаючи від 2019-ого. Перерахунок залежатиме від прожиткового мінімуму. Нині він збільшився на 1322 гривні, каже Володимир Носенко.

Остаточно ще постанова Кабінету міністрів не ухвалена, але розрахунки, які ми маєм, готуючись до перерахунку пенсії, передбачають, що мінімальне підвищення не менше, ніж на сто гривень. Підвищення пенсії буде стосуватися майже 90-та відсотків полтавських пенсіонерів, говорить Володимир Носенко, перший заступник начальника обласного Пенсійного фонду.

Щоб вирахувати на скільки збільшать пенсію потрібно: стаж роботи  помножити на коефіцієнт середньої зарплатні в рік виходу на пенсію і перемножити на  середню заробітну плату 2019-го. Нині вона складає 4404 гривні. Антоніна Любавіна на заводі пропрацювала 35-ть років. Коли йшла на пенсію, а це у січні 2008-ого, мінімальна зарплатня була 1342 гривні .Тому 0,35 множимо на коефіцієнт 1,3 й помножуємо на 4404. Отримуємо - 2003 гривні. Від цієї суми віднімаємо розмір нинішньої пенсії – а це 1700. За цими підрахунками, пенсія пенсіонерки збільшиться на 303 гривні.

Пенсію мають перерахувати для всіх, хто почав її отримувати до 2019-го, каже Носенко. Нині на Полтавщині 414 тисяч людей пенсійного віку та 22 тисячі військових пенсіонерів.

Нагадаємо, востаннє через зростання прожиткового мінімуму пенсію збільшували у жовтні 2017-го.