Хронологія: Полтавський євромайдан: як це було?

16:18, 20 лют. 2019
 
Хронологія: Полтавський євромайдан: як це було?

Полтавці на «Євромайдан» вийшли  22 листопада 2013 року під будівлю обласної адміністрації. Це був перший мітинг, організований опозиційними партіями з вимогою до тодішнього Президента України Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом. З 25-ого до 26-ого листопада відбувалися  позапартійні мітинги. А 27 листопада організували перший об’єднаний мітинг політичних та громадських сил. Вирішили повністю відмовитись від партійних прапорів. 

 

ЛИСТОПАД: 30 листопада 2013-ого року. На площу до Полтавської облдержадміністрації вийшло приблизно вісімсот людей з плакатами та прапорами України і Євросоюзу. Це – реакція полтавців на розгін Євромайдану, який відбувся в ніч з 29-го на 30 листопада у Києві.

ГРУДЕНЬ: Намет, у якому розміщувався головний штаб Полтавського Євромайдану, містяни встановили 4 грудня на площі перед полтавською облдержадміністрацією. За тиждень кілька десятків мітингувальників влаштовують пікети – біля адміністрації, управління МВС, обласного телеканалу. Вимагають від уряду відставки тодішнього Президента України.

СІЧЕНЬ: Новий рік та Різдво мітингувальники зустріли на площі. 24 січня вимагали звільнення голови адміністрації  Олександра Удовіченка до 25 січня. Наступного дня Удовіченко дозволив мітингувальникам зайняти частину приміщення обласної адміністрації. Тут створили штаб, формували народні загони самооборони, майданівців годували та поїли чаєм.

ЛЮТИЙ:  10 лютого Київський райсуд Полтави постановив: звільнити приміщення обласної адміністрації протягом тижня. 16 лютого полтавські майданівці покинули будівлю і залишилися стояти на площі. 19 лютого влаштували протестні акції: перекривали рух в центрі міста, пікетували будівлі ОДА, СБУ та МВС. Спалили офіс Партії Регіонів і розпочали штурм обладміністрації: розбивали вікна, палили петарди, кидали коктейлі Молотова. Охороняти приміщення прибули 200 правоохоронців. Натовп відступив. 21 лютого полтавці знесли пам’ятник Леніну. Наступного дня, 22 лютого, протестувальники прийшли до міської ради. Вимагали відставки голови та секретаря.  Мамай не звільнився. Того дня подав у відставку голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Також 22 лютого Верховна Рада відсторонила від виконання обов’язків Президента Віктора Януковича. 23 лютого полтавці почали розбирати барикади на площі, де влаштували Євромайдан.