До Православної церкви України перейшли три релігійні громади Полтавщини

19:17, 7 бер. 2019
 
До Православної церкви України перейшли три релігійні громади Полтавщини

До Православної церкви України перейшли три релігійні громади Полтавщини: Великобагачанського, Решетилівського та Диканського районів.  Про це повідомив начальник відділу обласного департаменту культури і туризму Володимир Состін. Із цих трьох громад – одна подала заяву до департаменту на розгляд. Інші – тільки проголосували про перехід. Останніми це зробили жителі села Водяна Балка – вчора, 6 березня.

Це - село Водяна Балка Диканського району. Учора віряни місцевої громади на зборах проголосували за перехід до Православної церкви України.

Ось цей Свято-Покровський храм збудували два роки тому, розповідає житель села Павло Троян.

Павло Троян розповідає:  «Вчора ми зібралися в будинку культури, Були перевірені комісією підписи на листах і винесли рішення про перехід до Православної церкви України».

Продовжує Павло Троян: «Коли ми будували цю церкву, я вже мріяв, що це буде українська церква. На жаль, у нашому селі була зареєстрована Московська громада, тоді ніхто не погодився це робити».

Степан Дубіль – серед тих,хто збирав підписи.

Степан Дубіль  каже: «Пройшов я по своїй вулиці, по іншій. Не агітував. Одна людина була за російську церкву. Ну і ще одна жіночка проти, а близько 40 чоловік – «за» Українську церкву. Там було: «за» українську церкву, «проти» і «утримуюсь».

А це - настоятель місцевого Свято - Покровського храму Микола Онищенко.

Микола Онищенко  розповів таке: «Більшість проголосували за мою присутність і в селі, і в церкві.  Не суперечив, що нехай буде в нас громада Православної церкви України. Це було спонтанно. Без порад правлячого Архієрея. Ніяких змін не передбачається».

Надія Яковенко розповідає: «Наші сини, батьки дітей гинуть на війні, а ми віддаємо данину Російській церкві. Патріарх Кирило освячує зброю».

Тамара Шевченко каже: «Мова не зовсім наша, вона не сучасна, люди не завжди її сприймають, не завжди можна найти ту молитву. Хочеться, щоб своєю мовою було виражене те, що хочеш сказати».

Документи про перехід до Православно Церки України на розгляд до обласного департаменту ця громада поки не подала. Нині в Полтавській адміністрації - 1 заява, каже Володимир Состін.

Володимир Состін каже: «На розгляді перебувають документи релігійної громади села Устивиця Великобагачанського району. Такі переходи відбулися у Решетилівському районі – село Мушти. Провели збори у Диканському районі - село Водяна Балка, але документи поки не подали на розгляд. Відповідно до закону «Про свободу совісті та релігійних організацій» зміни стосуються тих громад, центр яких, знаходиться в країні – агресорі. Там є часові рамки. Протягом 3-х місяців мають внести зміни в статути і назву».

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України. Про  її створення оголосили на Об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 року.